JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontraktstillverkarna får mer att göra
Kontraktstillverkning av elektronik är en snabbt växande bransch där de stora blir större i en rasande takt samtidigt som många små också kan leva gott.
Med en tillväxt på 20-25 procent om året så finns onekligen utrymme för mångfald i kontraktstillverkarbranschen, vilket syns tydligt i Elektroniktidningens årliga översikt av denna bransch. Optimismen är stark, vissa företag tror sig kunna dubblera sin omsättning i år. Få räds låglöneländer - tvärtom är det påfallande många som etablerat egen verksamhet i exempelvis Estland eller Polen.
 
Trots tillväxten är det svårt att spåra några tydliga tendenser till tekniskt breddande. Det är inte särskilt många aktörer som under året investerat i utrustning för exempelvis BGA, CSP eller flip-chipmontering.
 
Honnörsordet för dagen är i stället helhetsansvar, vilket innebär att kontraktstillverkarna ska vara med i konstruktionsledet, ta hand om inköp och logistik, och inte minst leverera varorna fullt testade och färdigförpackade med instruktionsbok och allt till slutkund. Trenden har bland annat medfört att de stora konsultföretagen närmat sig kontraktsbranschen. Två tydliga tecken på det är WM-datas köp av Propoint och Partnertechs avtal med Sigma.
 
På miljösidan kan konstateras att intresset ökar i branschen för miljöcertifikatet ISO140001. Däremot är det inte många som har skaffat den utrustning som krävs för blyfri lödning.
 
De korta produktcyklerna i elektronikindustrin gör utbildning till en viktig fråga. I tabellerna finns därför även två företag som inte
 
har någon egen tillverkning, utan enbart sysslar med utbildning - VIB och Swentech.
 
Begreppet "teoretisk total kapacitet" i tabellerna är ett sätt att försöka jämföra kapaciteten hos tillverkarna. Siffran står för den sammanlagda högsta möjliga arbetstakten hos maskinparken uttryckt i komponenter per timme.
 
Uppgifterna om Kitron omfattar de svenska delen, där ingår alltså Combitech Electronics och Brickegårdsverkstaden i Karlskoga som förvärvats under året.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)