JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tätt i toppen på årets distributörslista
Trots att komponentförsäljningen gick trögt i början av förra året blev 1999 ett relativt bra år för de svenska komponentdistributörerna. De 30 distributörerna på Elektroniktidningens topplista ökade sin genomsnittliga omsättning med hela 16,4 procent mellan 1998 och 1999.
Aldrig tidigare har en så hård kamp om förstaplatsen utspelats under Komponenttoppens tioåriga historia, som i år. Arrow Sweden fick emellertid behålla tronen ett andra år, om än med en marginal på futtiga två miljoner kronor till Ericsson Microelectronics Europe; en differens som väl egentligen kan anses ligga inom felmarginalen. även avståndet mellan Arrow och trean, distributören Bergman & Beving, är mycket litet. Bara 23 miljoner kronor.
 
I år redovisar alltså de största distributörerna en komponentomsättning i Sverige som storleksmässigt ligger oerhört nära varandra. En orsak till det är att Arrows tidigare försprång minskat rejält eftersom företaget i år får stå för sig självt, utan sällskap av Microtronica. De två företagen redovisar att Microtronica i huvudsak säljer datorkomponenter - såsom pc-kort - och därmed inte platsar på listan. Notera att även Arrows skuggstapel, som visar förra årets omsättning, har justerats för detta.
 
Det enda frågetecknet i årets toppstrid är Avnet Nortec, som tyvärr intagit en policy att inte särredovisa sin omsättning på elektronikkomponenter i Sverige. Således har vi tvingats uppskatta företagets omsättning, vilket lett till en relativt måttfull tillväxt som enbart räcker till en fjärde plats.
 
Tittar man istället på en vidare grupp, de tio största distributörerna på topplistan, visar det sig att de har lagt beslag på 77 procent av den totala komponentförsäljningen, vilket är exakt lika stor andel som året innan. Samtidigt ökade de sin genomsnittliga försäljning med 14,9 procent, vilket å andra sidan är något mindre än genomsnittet för samtliga företag på listan.
 
Försäljningen i denna grupp har också varierat stort mellan företagen under året, från en tillbakagång på
 
15 procent till en ökning på hela 72 procent. Expansivast procentuellt sett är annars Scancraft Data och P-A Emilson, som ökat sin komponentförsäljning med 135 respektive 100 procent. Den kraftiga tillväxten har gjort att båda dessa företag nu tagit steget in på Komponenttoppen.
 
Två in innebär samtidigt två ut. Borta från förra årets lista är Pronesto som köptes av OEM International förra våren och som numera inlemmas i OEM-stapeln. Också BFI Optilas har halkat ut från listan efter att ha minskat sin omsättning med 18 procent.
 
BFI Optilas har emellertid inte på något sätt tappat greppet, utan ligger strax utanför listan och lurar i sällskap med Richardson Electronics, som gjort ett mycket starkt år. Richardson Electronics spädde på sin försäljning med hela 122 procent och stoltserar med en omsättning på 29,3 miljoner kronor för 1999.
 
Ytterligare en intressant detalj är att den totala komponentförsäljningen för företagen på topplistan uppgår till närmare 5,5 miljarder kronor. Det innebär att de endast kniper åt sig 34 procent av den totala komponentmarknaden i Sverige, som enligt Europartners Consultants senaste rapport uppgår till 16 miljarder kronor. En förklaring är att Ericsson, som köper mycket direkt från tillverkarna, beräknas stå för 70 till 80 procent av den svenska komponentför- brukningen.
 
Trots att Arrows klara topplacering från förra året nära nog suddats ut i år skall ingen bli förvånad om företagets omsättning återigen skjuter i höjden redan till nästa topplista. Då kommer nämligen Arrows förvärv av norska Jakob Hatteland Electronic med största sannolik att visa tydliga spår i siffrorna. Inte minst med tanke på att Hatteland gjort ett mycket bra fjolår - 22 procent upp från året innan - med en komponentomsättning i Sverige på hela 363 miljoner kronor.
 
Memecgruppen är ytterligare ett exempel på företag som troligtvis kommer att klättra ett antal positioner till nästa år. Idag intar företagsgruppen en åttonde plats på listan, men det lutar mot en femteplacering härnäst. Orsaken till det är att företaget köpte branschkollegan IE Komponenter strax före jul.
 
IE Komponenter omsatte 118 miljoner kronor 1999 och förstärker Memecs kunnande inom digitala signalprocessorer, då företaget bland annat är agent för DSP-tillverkaren Analog Devices. IE Komponenter bildar tillsammans med gamla Ginsbury Electronics företaget Impact Memec.
 
Helt glasklar är dock inte Memecgruppens framtid i nuläget. åtminstone inte vad gäller ägandet. Tyska Veba Distribution - där bland annat Memecföretagen och EBV ingår - är till salu och tidigast nästa kvartal kommer besked om vem som köper företaget. Uppgifter i amerikansk press har pekat ut Arrow eller Avnet som möjliga köpare, men
 
det är rykten som Memecs högste chef David Ashworth dementerat för Elektroniktidningen.
 
Om vissa händelser är dolda i dunkel är andra det inte. Med sitt köp av Jakob Hatteland tar Arrow helt klart ett steg närmare sitt strategiska mål: att skaffa djupare teknisk kompetens inom företagets väggar. Efter att i flera år främst slipat på sina logistiktjänster, vill företaget nu förbättra sin ingenjörsmässiga styrka. Det är ett måste speciellt som många komponent- och systemtillverkare skär i det egna teknikstödet numera.
 
även Avnet visar tendenser att vilja satsa extra på teknikstöd då företaget under våren bland annat inlett ett samarbete med LSI Logics nya designcenter i München.
 
Därmed har Avnet resurser att aktivt gå ut i Europa och erbjuda stöd för asickonstruktioner. Främst riktar företaget in sig på att hjälpa till med konstruktioner för bredbands- och kommunikationstillämpningar.
 
En intressant vinkling på teknikstöd har även Kenneth Engestang, vd på Unique Memec (fd Memec Scandinavia), som menar att teknikstöd över Internet kan vara en tänkbar lösning om två-tre år. Närmare i tiden ligger väl annars att använda nätet som ett verktyg vid komponenthandel.
 
Men trots att företag som Arrow, Avnet och Acte Sweden talar om vikten av att ha ett fungerande webbhandelssystem är det ännu ingen av dem som har någon näthandel värd att nämna i Sverige.
 
Istället är det de svenska distributörerna Elfa och Ericsson Microelectronics Europe som är störst på Internethandel i landet. Hela 20 procent av Elfas omsättning går numera över nätet, medan Ericssons siffra ligger något lägre. Båda företagen hoppas dessutom på att omkring hälften av katalogförsäljningen skall gå över nätet redan inom två till tre år.


Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)