JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GPRS-terminal på fyra månader
Det går att utveckla GPRS-terminalerer på fyra månader, i stället för dagens projekttider på mellan femton och arton månader. Det lovar Lucent med sin nya utvecklingsplattform.
Nästa år kommer av allt att döma "mobilgeneration 2,5", även kallad GPRS, att börja slå igenom. Och det lär bli en hård kamp om mobilerna där den som först når marknaden ökar chansen att ta andelar.
 
Nu lovar Lucent att det inte ska behöva ta mer än fyra månader att konstruera en GPRS-terminal, om man använder företagets utvecklingsplattform. Däri ingår såväl hårdvara som programvara för olika terminalvarianter, från enkla telefoner för enbart röst till fullfjädrade multimediaterminaler med datahastighet på 56 kbit/s nedströms och 14,4 kbit/s uppströms (GPRS-klass 8). Dessa kan ha webbläsare och funktioner för exempelvis elektroniska bankaffärer och spel. Telefonerna kan användas i såväl GSM- som GPRS-nät.
 
Grunden är tre kretsar: en basbandskrets, en radiokrets och en central styrkrets som även tar hand om strömförsörjningen. Basbands- och radiokretsarna ingår i Lucents serie Sceptre, byggda kring företagets digitala signalprocessor DSP16000.
 
Användaren får själv välja skärm, tangentbord och batteri. I programvaran ingår typgodkända protokollstackar för såväl GSM som GPRS samt grundläggande programvara för användargränssnittet. Som tillval finns funktioner för röststyrning, textinmatning, Wap-bläddrare samt SIM-kortsfunktioner. Man har även tagit fram testrutiner tillsammans med Agilent. Med hjälp av dessa, och den medföljande dokumentationen, blir typgodkännandet betydligt lättare.
 
För att visa upp möjligheterna har Lucent tagit fram en referenskonstruktion, en GPRS-telefon av klass 8 på ett enkelsidigt kretskort stort som ett visitkort.
 
GPRS-plattformen är en vidareutveckling av företagets GSM-plattform, som använts i ett tiotal telefonprojekt. Den som känner sig manad att använda GPRS-plattformen får dock ge sig till tåls till slutet av året. Trots att lanseringen äger rum redan nu är de ingående delarna inte klara för leverans förrän i fjärde kvartalet.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)