JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hjälp finns för Blåtand
Elektronikkonsulterna hoppas skära guld med täljkniv inom Bluetooth. Efterfrågan på kunskap inom området har ökat markant under senaste året. Nära kontakt med Ericsson har dessutom gett svenska konsulter möjlighet att ligga långt fram i utvecklingen.
De flesta eletronikkonsulter i Sverige verkar än så länge befinna sig i en förberedande mobiliseringsfas och kan inte erbjuda faktiska tjänster inom Bluetooth idag. Kompetensen inom området växer dock snabbt i Sverige. I en undersökning som Elektroniktidningen gjorde tidigare i vår (ET 05:00) sade sig nära en tredjedel av totalt 78 tillfrågade elektronikkonsulter ha kunskaper inom Bluetooth.

Konsultutbudet inom Bluetooth verkar vara lika mångfacetterat som standardens tillämpningsområde. Vissa, som exempelvis Epact Technology, riktar in sig på tjänsteutveckling på programvarusidan. Andra fokuserar på hårdvaran som exempelvis Enator Elektroniksystem, vilka tillhandahåller kommunikationslösningar för Bluetooth i inbyggda system. Radiokonstruktionsföretaget Telecom Lund utvecklar i sin tur antenner anpassade till Bluetooth.

- Det har varit en markant ökning det senaste året i efterfrågan av antenner som kan användas inom Bluetooth, säger Bengt Falkenberg, ägare av Telecom Lund.

Företaget som först sysslade med EMC, började satsa på antennutveckling 1995. Antennteknikdelen har ökat successivt och idag upptar den 75 procent av omsättningen. Falkenberg förutspår att andelen kommer att öka ytterligare.

Många konsultföretag som Elektroniktidningen varit i kontakt med har inga pågående projekt idag, utan håller på att skaffa sig den nödvändiga kompetensen som man tror kommer att behövas när marknaden tar fart. EDA-företaget Synopsis har idag inga pågående kundprojekt. För närvarande är företaget upptaget med att titta på möjligheten att ta fram testbänkar för verifiering av konstruktioner inom Bluetooth. Dessutom orienterar Synopsys sig mot modellering av komponenter för Bluetooth i system-på-kisel-tillämpningar.

- Många företag ligger idag i en avvaktande mobiliseringsfas och väntar på att produktionen av chips, kretsar och programvara för Bluetooth skall komma igång, säger Mats Carlsson, projektledare inom Bluetooth på Combra Industriteknik.

Combra är ett av de företag som idag jobbar med tekniken, både inom hård- och programvaruutveckling. Företaget sysslar med produktutveckling från idé till färdig produkt av produkter anpassade till Bluetooth.

- Det som idag begränsar tillverkningen av de produkter som vi fått i uppdrag att utveckla är just bristen på komponenter, säger han.

Närheten till Ericsson som kund och initiativtagare är en gemensam faktor för många konsulter.

- Självklart har det betytt mycket för svenska konsulter att standarden för Bluetooth ursprungligen är ett svenskt initiativ från Ericsson, säger Lars Backram, delägare och tekniskt ansvarig på Elektronikhuset i Säffle.

Backram hävdar vidare att svenska företag har ett försprång internationellt, då det finns stor teknisk kompetens inom Bluetooth koncentrerad i Sverige. Elektronikhuset i Säffle inledde exempelvis själva ett samarbete med Ericsson rörande trådlös kommunikation redan för sex år sen, vilket ledde över till Bluetooth några år senare.

- På det sättet har många konsulter kommit in tidigt på marknaden, säger Backram.

Per-Ola Malm, regionchef för Combitech Systems i Malmö som utför applikationsutveckling har liknande åsikter.

- Vi fick tidigt kontakt med Ericssons utvecklingscenter för Bluetooth som ligger här nere i Lund, säger han.

- Idag deltar vi i deras produktutveckling. Tillsammans med deras personal utvecklar vi programvara för kommande Bluetoothchips.

Utöver detta har Combitech Systems påbörjat ett parallellt arbete med att ta fram en handledning för användning av plattformar för Bluetooth. Malm berättar vidare att företaget uppfattar att fordonsindustrin är den industri som kommit längst i etableringen av tillämpningar av Bluetooth, efter telekomindustrin.

- Idag har vi flera projekt inom bilindustrin som befinner sig i ett startskede.

Som så många andra intygar även han att kunderna som tar kontakt med Combitech Systems överlag är mycket intresserade av att börja konstruera Bluetooth-prototyper av deras produkter.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)