JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Promenader är Ericssons recept mot stress

Idén om balans i livet har kommit på tapeten hos de flesta svenska företag som utvecklar elektronik, men i fråga om vad man gör åt saken konkret famlar fortfarande många i mörker. I vilket fall som helst kan promenader göra nytta, tipsar Britta Berggren på Ericssons företagshälsovård.
Ericsson finns bland de många storföretag som nu alltmer betonar vikten av arbete mot stress.

- Jag vill inte ha folk inom företaget som jobbar tills de blir utbrända och som inte har plats för något annat i sitt liv än Ericsson, säger till exempel Ulf Helgesson, personaldirektör på Ericsson Microwave i Mölndal.

Frågan om medarbetarnas balans mellan arbete och fritid håller han fram som en av de viktigaste i hans arbete. På Ericsson Microwave ordnas bland annat seminarier om stress, och temat ingår i ledarskapsutbildningarna både för nya och erfarna chefer. En företagspräst som jobbar tre dagar i veckan påverkar också klimatet positivt tror Ulf Helgesson.

Ett annat storföretag som gör något mot stressen är Volvo Transport, som bland annat har bestämt sig för att aldrig mer använda ordet "stresstålig" i kravprofilen vid platsannonsering.

Breda program har saknats

Men mer övergripande, konkreta åtgärdsprogram mot stress har hittills varit ovanliga. Kanske delvis för att stress hos anställda ofta är ett symptom på att organisationen och rutinerna är ineffektiva, och att det därför är svårt att komma åt stressen utan att man pratar om hela verksamheten. Och hur mycket av den som företagen är beredda att ompröva varierar ju.

- Det finns många föreläsare man kan hyra in, och så sitter man och skrattar åt sig själv ett tag, men ofta kommer man ut med en känsla av 'vad händer nu?', säger Britta Berggren på Ericssons företagshälsovård i Stockholm.

Britta Berggren själv jobbar främst med de delar som den anställde själv kan påverka. Och en viktig bit som ofta glöms bort är livsstilen, anser hon.

- I projektet där jag jobbar har jag gett alla medarbetare ett verktyg som baseras mycket på promenader, säger hon.

- Walk-and-talk kan ersätta stillasittande möten när man ska lösa problem, påpekar Britta Berggren. Man tänker mer kreativt när man rör sig.

Speglar ny svensk slöhet

- Vi svenskar blir allt slöare och Ericssonanställda speglar Sverige i stort. En hög grad av våra anställda slutar motionera.

Att livsstilen spelar stor roll för både hälsan och känslan av stress finns det enligt Britta Berggren gott om bevis för. Hon delar upp livsstilsfaktorerna i fysiska (såsom mat och motion) och sociala (som att man har vänner och tillfälle till avkoppling).

Britta Berggren tror att den eventuella tid som de anställda lägger på till exempel motion betalar sig snabbt, genom att de jobbar effektivare, men också genom att kommunikationen i företaget blir bättre.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)