JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alltid vaksam på risken för stress

Redan när man pratar om stress minskar man riskerna tror Michael Palmgren, kraftkonstruktör på Elektronikkonsult i Djursholm.
- Nu är det mycket prat om att man ska ha balans mellan fritid och jobb. Bara genom att man börjar prata om det så blir det självklart att det ska finnas en sådan balans.
 
Det hade det kanske inte varit annars.
 
Det säger Michael Palmgren som konstruerar kraftelektronik på företaget Elektronikkonsult.
 
- Jag pratar mycket med mina kompisar om det. Jag har sett personer som har jobbat så mycket att de har mått dåligt, säger han.
 
Men han pekar samtidigt på att det rör sig om enstaka fall, och att han inte tror att elektronikkonstruktörer sammantaget har det värre än andra grupper.
 
- Man styr ganska mycket över sig själv. Min fru är läkare, hon har
 
det betydligt tuffare - när det är 20 patienter i väntrummet och ingen kan ta emot dem.
 
- Som konstruktör kan man alltid anta att det kommer att uppstå ett antal problem som tar ganska lång tid, även om man inte i förväg vet precis var de kommer att dyka upp. Då lägger man ju till marginaler för det i schemat.
 
Han trivs bra med sitt jobb, och tycker inte på det hela taget att det är så farligt med stress för hans del, men han tycker ändå att det är viktigt att vara vaksam.
 
- Man får hela tiden ta tag i sig själv så att man inte jobbar för mycket. Det får man tänka på varje vecka.
 
- Man tar lätt på sig en sak för mycket och tänker "det borde nog gå". Det är ofta bättre att ligga lite åt andra hållet - att man börjar med att ta på sig lite mindre än man klarar av.
 
Michael Palmgrens egen arbetsvecka brukar vara mellan 36 och 38 timmar.
 
För egen del känner han inte att den rådande högkonjunkturen har bidragit till stressen, men han är övertygad om att den har det för många andra.
 
- Visst förekommer det att man känner sig stressad, men jag är ju småbarnsförälder, och frågan är om det är barnen eller jobbet som ger mest stress, skrattar han.
 
Hämtning och lämning på dagis kan vara stressfaktorer, medger han. Hämtningen för att tiden är begränsad innan dagis stänger, lämningen för att tiden som den tar inte går att rå över. Barn bestämmer själva vilken tid de tar


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)