JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Problem för Transmeta

Processortillverkaren Transmeta har problem. Nyligen har japanska NEC tvingats kalla tillbaka nästan 300 datorer med företagets Crusoe processor från den japanska marknaden. Likaledes japanska Sony har sålt runt 13 000 datorer som kan vara påverkade av samma problem.
Det är Transmetas Crusoe TM5600 med klockfrekvens på 600 Mhz som enligt nyhetstjänsten Nikkei Biztech har problem med sitt inbyggda cache-minne. Problemet uppstår enligt nyhetstjänsten under vissa speciella förhållanden som bland annat har att göra med den spänning processorn arbetar vid. Crusoe lanseras som ett alternativ till Intels processorer för tillämpningar med krav på låg strömförbrukning. Den använder en teknik som kallas "Longrun" där både processorns klockfrekvens och matningsspänning justeras efter arbetsbelastning för att spara ström.

NEC har använt processorn i sina Lavie MX- och sin Lavie G-datorer. Användare som försökt installera om systemet i datorn har inte kunnat göra det på vanligt sätt.

Transmeta säger i ett officiellt uttalande att de arbetar tillsammans med NEC för att kunna byta ut de felaktiga processorerna. Företaget säger också att de felaktiga processorerna kommer från en begränsad tillverkningsserie och att alla övriga processorer från samma tillverkningsserie återtagits. Transmeta har inte lämnat någon förklaring till det inträffade.

Sony som också använt Crusoe TM5600 i vissa av sina bärbara datorer räknar inte med att behöva återkalla dem, men har lovat sina kunder att kostnadsfritt åtgärda eventuella problem. Andra tillverkare som använt Crusoe har inte rapporterat några problem. Hitachis modell har bara funnits på marknaden några dagar och Fujitsu har använt Crusoe processorer med andra hastigheter än de felaktiga som upptäckts.

Problemen kommer olämpligt för Transmeta som just nu utvärderas av världens största tillverkare av bärbara datorer, Toshiba.

- Vi kontrollerar fortfarande hur användbar Crusoe är för våra PC och vi har inte bestämt om vi ska använda dem eller ej ännu, säger företagets taleskvinna Yumiko Kokubu till nyhetstjänsten Cnet.

Japanska bedömare tror dock att Toshiba kommer att besluta sig för att använda processorn.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)