Men främst ska utrustningen användas för forskning och utbildning som sker i samarbete med Högskolan Dalarna. Varje år utbildas runt 20 personer på institutet i LCD-teknik.
Utrustningen kommer från LCD-tillverkaren Hörnell International som gått över till modernare produktionsteknik med högre kapacitet.
- Den gamla utrustningen är inte ägnad åt massproduktion eftersom den bara gör en cell åt gången, säger Per Dahl som är produktionschef på Hörnell International.
För forskningsändamål ska den dock fungera väl eftersom tillverkningen sker i flera steg och varje steg kan köras för sig själv. Produktionskapaciteten ligger på runt 150 000 enheter med en storlek av 100 x 100 millimeter om året. Hörnell släpper inte greppet helt om utrustningen utan har sagt sig vilja ha den som reserv om det blir problem med den nya tillverkningen. De kommer också att fortsätta att utnyttja utrustningen i utvecklingsarbete tillsammans med Swedish LCD Center.
Hela produktionslinan är byggd internt av Hörnell International. Per Dahl tror att det skulle varit svårt att hitta en extern köpare till den om inte centret varit intresserad av att sköta driften.
Efter en ombyggnad av institutets renrum ska produktionsutrustningen vara på plats i dagarna. Framtida drift och underhåll kommer att finansieras av både regionalt stöd från länsstyrelsen i Dalarna, och stöd från NUTEK och Eu.
Jonas Ryberg