JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Passivspecialist siktar på miljardomsättning

TTI, världsledande inom distribution av passiva komponenter och kontaktdon, börjar inom kort sin verksamhet i Norden under ledning av Christer Sunebäck. På några år ska han bygga upp en verksamhet från noll till en miljard kronor.
Amerikanska TTI är världens största distributör specialiserad på passiva komponenter och kontaktdon. Förra året nådde man en omsättning runt tio miljarder kronor. Men Europa stod bara för runt 10 procent av försäljningen, och i Norden är det inte många som ens vet om att företaget existerar.

Snart ska det dock bli ändring på det. Den 1 mars börjar TTI Nordic göra affärer, under ledning av Christer Sunebäck, tidigare ansvarig för denna marknad på jättedistributören Arrow. På kontoret i Upplands Väsby har han i dagsläget en handfull medarbetare, och innan året är slut ska man vara 18 anställda i Sverige, plus 10 i Finland och 8 i Danmark. Man ska dessutom sälja i Norge och Estland.

Enligt TTIs pressmeddelande är målet en omsättning på en miljard kronor på "några års" sikt. Christer Sunebäck vill dock tona ned den siffran en aning.

- Men vi kommer att ta en betydande del av den nordiska marknaden, säger han.

- Att hitta rätt folk är den absolut viktigaste framgångsfaktorn. Hittills har vi lyckats över förväntan, några av Sveriges duktigaste människor inom passivt kommer inom kort att börja hos oss.

Kondensatorer och resistanser står var för sig bara för någon procent av kostnaden för en genomsnittlig elektronikprodukt. Kontaktdonen står för runt 3 procent. Men tillsammans utgör dessa 60 - 70 procent av antalet komponenter. För den som producerar elektronik innebär detta att logistiken är betydligt viktigare än priset.

- TTI är definitivt ingen lågprisdistributör. Men vi vågar säga att vi är bland de bästa på att leverera.

Alla leveranser görs från München, där man har 200 000 artiklar i lager. Man garanterar 24 timmars leveranstid. För att vara ett så stort företag arbetar TTI med relativt få huvudmän. I Sverige kommer man till en början bara att representera sex fabrikat på passivt, och fyra inom kontaktdon.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)