JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmen som går att böja
Philips Research har visat upp en plastskärm av flytande kristalltyp som tål att böjas.
Det är första gången som någon lyckats flytta över LCD-tekniken till ett polymert plastsubstrat. Tidigare har man använt glas som bärare i LCD-skärmar.
 
Prototypen som visades upp på mässan IFA i Berlin har 64 gånger 64 punkter, är passiv, monokrom och reflekterande. Den maximala böjradien är 2 cm och skärmen bibehåller informationen även när den böjs. Tjockleken är inte mer än 250 µm.
 
Skärmen har relativt stor betraktningsvinkel eftersom den inte baseras på polariserat ljus och den behåller informationen tills bildpunkterna uppdateras.
 
Philips hoppas att tekniken ska bli användbar i till exempel elektroniska böcker. Den passar dock inte för rörliga bilder eftersom uppdateringshastigheten är långsam.
 
- Det kan dock ta tre, fyra år innan tekniken kan bli kommersiellt tillgänglig, säger Peter Slikkerveer på Philips Research.
 
De största tekniska utmaningarna har varit att åstadkomma rätt avstånd mellan det övre och undre substratlagren över hela skärmens yta och att avståndet behålls även när skärmen böjs.
 
- Variationerna i avståndet mellan de två lagren måste vara mindre än 0,1 µm, säger Peter Slikkerveer.
 
- Vi har också varit tvungna att designa om alla steg i tillverkningsprocessen eftersom plast inte tål lika höga temperaturer som glas.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)