JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens bästa fiberlabb

Förstärkare, lasrar, filter, modulatorer och sensorer. Det är några av de fiberkomponenter som ska se dagens ljus i forskningsbolaget Acreos splitter nya fiberlabb i Hudiksvall. Men en viktig del av verksamheten blir också utbildning, från tredagarskurser för fiberrallare till doktorandutbildning.
Fiberlabb ersätter träindustri


- Det blir ett av världens bästa labb för att tillverka specialfibrer, säger
Ingmar Höglund som under två år deltagit i projekteringen och som nu är chef för labbet.

Specialfibrer används till exempelvis filter, modulatorer eller förstärkare medan vanliga fibrer bara transporterar ljuset.

Nästan färdigt

Det nya fiberlabbet ska vara i full drift i oktober. Då kommer de idag lite öde lokalerna, där hantverkare gör den sista finputsningen, förhoppningsvis att sjuda av verksamhet.

- I hela världen finns inte mer än fem, sex fiberlabb som släpper in externa kunder och bara två av dessa finns i Europa, närmare bestämt engelska Southhampton och tyska Jena. Men vårt labb är det modernaste, säger Ingmar Höglund.

Specialfiber är ingalunda en ny gren för Acreo. Den har tidigare bedrivits i Sundbyberg där forskningsbolaget under flera år hyrde Ericssons gamla labb för runt en miljon kronor per år. Den utrustningen är dock föråldrad så för att kunna fortsätta krävdes en större investering.

Trots att labbet nu hamnar i Hudiksvall kommer den cirka 15 personer starka forskargruppen att bli kvar i Kista. Dessutom finns sju anställda i Hudiksvall. I dagsläget har man tre projekt som rullar. Ett av projekten stöttas av KK-stiftelsen där Acreo tillsammans med Mitthögskolan, Linköpings Universitet och Ericsson försöker ta fram teoretiska modeller för förstärkarfibrer.

- Idag är kunskapen baserad på empirisk erfarenhet. Med fungerande teoretiska modeller skulle det gå att ta fram bättre produkter.

Ett annat projekt är att ta fram fibrer som tål höga temperaturer för industritillämpningar.

- Vi har till exempel utvecklat ett fibergitter som klarar upp till 1 000 °C.

Många projekt på gång

Dessutom har man ett projekt ihop med Ericsson Networks och finska Nextrom för att titta på hur fiberns egenskaper påverkar tillverkningsprocessen.

- Men det är först nu när labbet är klart som vi kan gå ut och marknadsföra oss på riktigt. Och vi har ett tjugotal projekt i röret.

Men fiberlabbet ska inte bara vara en forskningsresurs. En viktig del av verksamheten blir kurser och utbildningar. Först ut är den tvååriga eftergymnasiala utbildningen med inriktning på optisk fiberteknik som funnits i några år.

- Vi ska också ha tredagarskurser för nätinstallatörer och andra som kommer i kontakt med optofibrer i sitt arbete.

Men målet är betydligt högre satt. Både Ingmar Höglund och Acreos vice vd Magnus Breidne är adjungerade professorer på Mitthögskolan.

- Vi hoppas få in fiberoptik i teknologie magisterutbildningen till nästa höst.

Planerna är att sedan omvandla den till en civilingenjörsutbildning när Mitthögskolan får examinationsrätt.

- Dessutom försöker vi få till en professur med inriktning mot fiberoptik.

Förhoppningen är att fiberlabbet så småningom ska lyfta hela det gamla hamnområdet som tidigare ockuperades av sågverksindustrin. Marken ägs sedan några år av bolaget KB Håstaholmen som vill bygga bostäder, industri- och kontorslokaler.

En av de första hyresgästerna kan bli Team M2. Företaget har köpt loss rättigheterna till en fiberbaserad brandvarnare som ursprungligen utvecklades på Ericsson. Nu håller man på att ragga riskkapital och om planerna går i lås blir Hudiksvall basen för verksamheten.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)