JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskop med mycket minne och snabb skärm

Megazoom är Agilents varumärke för "oscilloskop med mycket minne i", och i de modeller med beteckningen Infiniium 5483x som lanserades i januari handlar det om upp till 32 Mbyte minne fördelat på två eller fyra kanaler. Den analoga bandbredden är 600 MHz eller 1 GHz, beroende på modell, och samplingsfrekvensen når upp till 4 GSa/s.
Agilent har tidigare haft Megazoom i långsammare oscilloskop, men enligt företaget är detta första gången man har lyckats få in tekniken i ett skåp i GHz-klass.

- När vi har frågat våra kunder har de sagt att det största problemet med oscilloskop som har djupt minne är att de uppdaterar skärmen alltför långsamt. Och det gäller alla tillverkare, inte bara Agilent, säger Peter Kasenbacher som är europeisk produktchef på Agilent.

- Med Megazoom vill vi lösa det problemet.

Lösningen är realiserad som en extra asic per kanal, som sitter direkt efter AD-omvandlingen och filtrerar data parallellt med att de sparas i minnet.

Från asicen skickas bara det vidare till instrumentets ordinarie processor som verkligen ska ritas på skärmen, vilket enligt Agilent kan snabba upp uppdateringarna 25 gånger.

Invärtes har Infiniium en standard-pc med Pentium III-processor och Windows 98. Det innebär bland annat att de kan anslutas till pc-nät och dela filer och skrivare den vägen. De kan också fjärrstyras över Internet och till exempel reagera på en trigger genom att skicka e-post.

Priset på ett Infiniiumoscilloskop börjar på 14 400 Euro för 600 MHz och två kanaler och slutar på 23 200 för 1 GHz och fyra kanaler. Baskonfigurationen när det gäller minne är 2 Mbyte per kanal och utbyggnadsmoduler kostar ungefär 500 Euro per Mbyte.

Tillsammans med oscilloskopen lanserar Agilent också tre aktiva prober med beteckningarna 1156, -57 och -58 som klarar frekvenser upp till 4 GHz.


Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)