JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljuset skymtar i kiseltunneln

Efter ett rekordtufft år för halvledarbranschen ökar behovet av kiselskivor igen. Det förutspår organisationen FSA (Fabless Semiconductor Association) i sin årliga rapport som presenterades i början av mars.
Behovet av kiselskivor under årets första kvartal förväntas öka med 17 procent jämfört med fjärde kvartalet 2001, enligt rapporten. På lång sikt ser det också optimistiskt ut, behovet under hela 2002 blir 78 procent högre än under fjolåret.

Det menar organisationen FSA som den 6 mars presenterade rapporten "Wafer and Packaging Demand Survey". I år har 131 fabrikslösa företag och 14 halvledartillverkare svarat på FSA:s enkät.

Spridning i svaren är stor; man kan dela in de svarande företagen i en optimistisk grupp och en mer försiktig grupp. Optimisterna tror på en fördubbling av kiselskivebehovet sett på årsbasis men räknar man bort deras svar så ökar behovet med blygsamma 2 procent under nuvarande kvartal jämfört med närmast föregående. Och de försiktiga generalerna tror att årstillväxten stannar på 16 procent.

Skral hit-rate

Att spå framtiden är knepigt, det visar inte minst fjolåret då företagen hade väldigt svårt att träffa rätt i prognoserna. Och sett över de senaste åren så har de fabrikslösa företagen visats sig träffa rätt en eller två kvartal framåt, medan deras långtidsprognoser har varit mindre träffsäkra.

Överoptimismen har väckt misstanken att de fabrikslösa företagen avsiktligt överskattat behoven för att kiselsmedjorna ska skruva upp sin kapacitet. FSA påpekar dock att även de fjorton halvledarföretagen förutspår en hälsosam tillväxttakt i nuvarande rapport, vilket kanske kan tolkas som att det verkligen går uppåt. Marknadsanalytiker har dock indikerat att innevarande kvartal kommer att visa svag eller ingen tillväxt, så 17 procent kanske är överoptimistiskt.

Fjolåret var katastrofalt för halvledarbranschen, som backade 100 miljarder dollar. Den fabrikslösa branschen drabbas något mindre än industrin som helhet; intäkterna för de börsnoterade fabrikslösa företagen minskade "bara" med 21 procents, från 16 miljarder till 12,7 miljarder dollar. Sämre gick det för de 14 halvledarföretagen i undersökningen, vars intäkter minskade med 27 procent. Kräftgången i branschen gjorde att många halvledartillverkare som tidigare lagt ut delar av produktionen på fristående kiselsmedjor, flyttade tillbaka den till de egna fabrikerna.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)