JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optisk växelkrets snart i volymer

Den mikromekaniska matris med vridbara speglar avsedd för att heloptisk växling som Agere lanserade för ett drygt halvår sedan är nu på god väg mot att bli en volymprodukt.
- Vi har levererat kretsar sedan i juni förra året och nu i mars startar vi som första företag volymproduktion, säger Chuck Mattera i en pressrelease.

Helt färdig blir dock tillverkningsprocessen först i juni.

De optiska switchkretsarna sitter dock redan i Ageres egen heloptiska switch S5200 men företaget kommer också att sälja kretsarna till externa kunder. Det finns två konfigurationer med 64 x 64 speglar eller 32 x 32 speglar. Varje spegel går att tippa längs både x-och y-axeln vilket gör att man kan styra det infallande ljuset i valfri riktning.

Genom att kombinera två spegelmatriser kan man till exempel bygga en heloptisk växel som kan styra det infallande ljuset till valfri utkanal. Matrisen kan även användas i till exempel multiplexorer för att lägga ihop olika våglängder i samma fysiska kanal i ett DWDM-system.

Kretsarna tillverkas enligt Agere med en vanlig CMOS-process och innehåller förutom de vridbara speglarna även styrelektroniken.

Den typiska dämpningen är 3,8 dB ±0,5 dB för ett system med 50 GHz avstånd mellan de åtta våglängdskanalerna. Företaget har inte avslöjat några priser för produkterna eller hur snabbt speglarna kan ställas om.

Enligt analysföretaget Cahners In-Stat kommer markanden för mems-produkter med många in- och utgångar att vara värd åtminstone 230 miljoner dollar år 2005. Om man istället tittar på marknaden för optiska växlar förväntas den växa med 75 procent från 2001 till 2005 och då vara värd 4,6 miljarder dollar. Samtidigt kommer priset räknat per port att sjunka med 32 procent per år.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)