JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tangentbord redo för byxor och jacka

Nu är det jeansmode som gäller för tangentbordet till datorn. Det är Logitech som nu börjar sälja sin första produkt gjord i ett helt nytt material - elektroniskt tyg.
KeyCase kallas deras tygtangentbord avsett för Palms handdatorer. När det inte används för att skriva in text med så virar man in handdatorn i det som skydd.

Tangenturvalet är gjort för att förenkla arbetet vid handdatorn. Förutom det så behöver man inte hålla kaffekoppen borta. Det går utan vidare att spilla kaffe på KeyCase utan att det slutar fungera.

Tyget, kallat Elektex, är utvecklat av Eleksen, tidigare Elektrotextiles, i England. Det är David Sandbach och Chris Chapman som under en lång rad år utvecklat det som nu krånglar till begreppet "mjukvara".

Exakt hur tyget är tillverkat är uppfinnarnas hemlighet, men de har avslöjat att det består av ledande trådar vars ledningsförmåga förändras när de deformeras.

Skiljer mjuka och hårda tryck

En styrkrets kan i tre dimensioner lokalisera rätt position när man trycker någonstans på tyget. Det går till och med att känna av kraftens storlek som man använder när man trycker på tyget. Även lätta strykningar går att registrera, vilket gör det möjligt även med skjutkontroller i tyget.

En konceptprodukt består av en fjärrkontroll för soffbordet med två sidor. På ena sidan trycker man för att styra tv:n eller stereon, medan andra sidan används för att mata in text. Bara den sida som är upp är aktiv. En mjuk telefon är ett annat koncept. Tygets fördelar, tåligt mot slitage och vätska, väntas innebära en rad nya elektronikprodukter med tyget, bland annat inom sjukvården.

Tomas Carlsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)