JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlös webbserver i en ask

En handdator som kan kommunicera trådlöst med Bluetoothteknik är allt som behövs för service- och underhållstekniker, nattvakter eller driftspersonal.I alla fall om de använder utrustning från Malmöföretaget Connectblue, som på Cebitmässan i Hannover visade upp sina små kabelkaparaskar.
Den senaste produkten från Connectblue är en Bluetoothenhet som också innehåller en komplett webbserver och ett nätverkskort för Ethernet. WIP 425, eller Wireless Information Provider som förkortningen ska utläsas som, kan kopplas med seriekabel till industriutrustning för att samla in mätinformation eller styra utrustningen.

Förutom att man slipper långa kabeldragningar från oåtkomliga platser till en konsol, så behövs det bara en enda konsol för många olika platser. Den konsolen är handdatorn.

Eftersom den lilla asken också innehåller en webbserver så behöver handdatorn inte utrustas med några specialprogram. Allt som behövs är en webbläsare och ett bokmärke.

För att åskådliggöra det hela hade Blueconnect på Cebit kopplat en Legorobot till sin utrustning. Från handdatorn gick det då att manövrera roboten. Det skulle också gå att köra roboten utan att se den, om webbservern också skickade bilder från en webbkamera.

Visitkortsinsamlaren var en annan tillämpning som visades. Den är tänkt för mässmontrar där besökare med Bluetoothtelefoner kan lämna över sitt elektroniska visitkort för att få informationsblad skickade till sig via e-post. Med krypterad information i visitkortet passar lösningen även för väktarföretag.

WIP 425 kostar cirka 7 000 kronor. Kretskorten och utvecklareprogrammen säljs även separat för att andra tillverkare ska kunna implementera tekniken i egna konstruktioner.

Tomas Carlsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)