JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräddarsydda tester sänker FPGA-pris

Xilinx presenterar ett nytt sätt att erbjuda kraftigt sänkta styckepriser på de riktigt stora FPGA-kretsarna. Hemligheten ligger i tester utformade efter den specifika tillämpningen.
- Vi sänker priserna med upp till 80 procent, men undviker många nackdelar som brukar följa med FPGA-konvertering.

Så beskriver Bruce Jorgens på Xilinx nylanserade Easypath, ett nytt grepp för att erbjuda sänkta styckepriser för färdigkonstruerade FPGA-konstruktioner som börjar gå i stora volymer.

Redan i mitten av 1990-talet er-bjöd sig Xilinx att omvandla FPGA-konstruktioner till mindre, billigare, och strömsnålare icke-programmerbara varianter. Men det var inte så många som nappade på erbjudandet - en konvertering tar tid, och kräver verifieringsarbete för att försäkra sig om att de billigare kretsarna har bibehållen funktion och prestanda. Men en Easypath-krets har exakt samma storlek, funktioner, effektförbrukning och prestanda som den ursprungliga Virtex-kretsen - faktum är att det rör sig om en standard-Virtex.

Skillnaden är att Xilinx endast garanterar funktionen hos de resurser och förbindningar som konstruktionen utnyttjar i kretsen, i övriga delar kan det förekomma fel. Xilinx ökar alltså processutfallet (yielden) - man kan ju sälja kretsar som i normala fall skulle kasseras, och därmed kan man sänka priset.

Standarkretsar specialtestas

För en engångskostnad på mellan 150 000 och 300 000 dollar tar Xilinx fram konfigureringsmönster samt testvektorer som kombineras i ett testprogram, skräddarsytt för den aktuella konstruktionen. Därefter kör företaget testprogrammet på standard-Virtex-kretsar för att verifiera att inga defekter finns i de använda delarna, samt att eventuella defekter i övriga delar inte påverkar prestanda eller tillförlitlighet. Och eftersom Easypathkretsarna i övrigt är identiska med den ursprungliga konstruktionen, så blir verifiering överflödigt.

- Easypath kräver ingen extra ar-betsinsats av konstruktören, det finns inga konverteringsrisker eftersom prestanda och funktionalitet inte påverkas.

Dessutom går det snabbare än att konvertera till en asic - Xilinx kan börja leverera specialtestade kretsarna sex veckor efter att användaren lämnar in sina underlag.

Riktigt lika låga styckepriser som asicalternativet blir det dock inte. Xilinx anger att priserna sänks med mellan 30 och 80 procent jämfört med ordinarie Virtexkretsar. Erbjudandet gäller de fyra största kretsarna i Xilinx Virtex-II-serie, och minimivolymen är mellan 5 000 och 15 000 kretsar per år.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)