JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Liten effektfixare

Hanterar det mesta i mobiler

ST Microelelectronics har gjort en krets som klarar av de flesta krafthanteringsfunktionerna i en mobiltelefon. Den riktar sig till telefoner i låg- och mellanprisklass, och det främsta försäljningsargumentet är kretsens storlek: 6 x 6 mm.
STw4101, som ryms i en 6 x 6 mm TPGBA-kapsel innehåller sex analoga low dropoutregulatorer (LDO) som ger en jämn spänningsnivå ut till mobiltelefonens funktioner trots att batterispänningen kan variera mellan 4,2 och 3,1 V. Regulatorerna är tänkta att mata olika delar av telefonen, som rf-kretsar, basbandsdelen eller ljudkretsen.

Regulatorerna kan ställas in för olika matningsspänning. Två av dem kan ställas in på masknivå vid tillverkningen, två ger en fast spänning på 3 och 3,3 V, medan de sista två är programmerbara via en I2C-buss. I kretsen ingår en DC/DC-omvandlare som kan driva regulatorerna utan att mellanskillnaden mellan batterispänning och utspänning går förlorad.

- Kretsens främsta fördel är dess lilla storlek. Priset, 1,90 dollar styck i volym, tycker vi också är konkurrenskraftigt, säger Luc Mary på ST Microelectronics.

Enda kringkomponent som behövs är en keramisk kondensator på 1 μF för regulatorerna.

STw4101 innehåller dessutom styrfunktioner för batteriladdning, som ger en konstant spänning och ström till batteriet. Laddaren är speciellt anpassad för litium-jonbatterier.

- Det kunderna efterfrågar mest är så kort batteriladdningstid som möjligt, och det har vi försökt optimera i kretsen, berättar Luc Mary.

- Min spontana reaktion är att det låter väl som en trevlig krets. Själva har vi valt en lite annorlunda partitionering av funktionerna i våra telefonplattformar, kommenterar Kjell Gustafsson på Ericsson Mobile Platforms.

Utöver ovan nämnda finns även ett antal stödfunktioner i kapseln, som drivkretsar för knappsats, bakgrundsbelysning, en summer och en lysdiodindikator. Även dessa funktioner kan styras via det seriella I2C-gränssnittet. Kretsen levereras i prover i april, full produktion i juni.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)