JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svårförklarlig statistik från DSP-marknaden

Precis som övriga halvledarmarknaden backade de programmerbara digitala signalprocessorerna rejält i fjol. Nedgången slutade på 30,7 procent enligt amerikanska Forward Concepts. Därmed bröts en drygt 20-årig svit med konstant tillväxt.
I jämförelse med övriga halvledarmarknaden klarade sig de digitala signalprocessorerna något bättre. Skillnaden var 2,7 procentenheter enligt WSTS (World Semiconductor Trading Statistics) som skattade DSP-marknaden till 4 256 miljoner dollar i fjol.

Av de fyra stora tillverkarna gick det bäst för Texas Instrument, företaget backade futtiga 0,5 procentenheter och hade 43,5 procent av marknaden. Sämst gick det för tvåan Agere (fd Lucent Microelectronics) som tappade 6,7 procentenheter och nu har 16,1 procent av marknaden.

Värt att notera är att "övriga tillverkare" i tabellen vuxit med 45 procent till 20,2 procent av den totala markanden. Will Strauss på Forward Concept har svårt att förklara detta. "Inga tillverkare växte med sådana siffror i fjol" skriver han i sitt nyhetsbrev.

Istället verkar det vara WSTS som har ändrat sitt sätt att rapportera. Organisationen redovisar dock inte hur man fått fram siffrorna eller vilka företag som rapporterat. Will Strauss drar därför slutsatsen att en eller flera tillverkare valt att från och med i fjol rapportera sina produkter som DSP:er och inte som styrkretsar, asicar eller något annat. Statistiken blir därför missledande och nedgången borde ha varit större än 30,7 procent.

För innevarande år spår Forward Concepts en tillväxt på 15 procent för signalprocessorer medan tillväxten tar fart ordentligt nästa år och spås då landa på 33 procent. Det är framförallt mobiltelefonförsäljningen som kommer att lyfta marknaden även om en rad mindre tillämpningar börjar få betydelse, bland annat MP3-kodare/avkodare som numera inte bara sitter i musikspelare utan även i cd-spelare, bilstereo, digitalkameror, PDA:er och DVD-spelare.

För de kommande fyra åren spår Forward Concepts att tillväxten kommer att ligga på 27,2 procent per år vilket ger en marknad som år 2006 är värd 14,2 miljarder dollar.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)