JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Taiwan tillåter blygsam halvledarinvestering i Kina

Nu får Taiwanesiska halvledarfabriker byggas i Kina. Men bara så länge de inte är modernare än de taiwanesiska fabrikerna.
Taiwanesiska halvledartillverkare får flytta sina gamla åttatumsfabriker till Kina. Det har Taiwans kabinett bestämt. Men inte förrän de byggt färdigt sina tolvtumsfabriker i Taiwan. Och haft dem i bruk i ett halvår. Och högst tre fabriker kommer att flyttas fram till 2005.

De mindre halvledarföretagen, som inte bygger tolvtumsanläggningar, tycker arrangemanget är orättvist och gynnar jättarna TSMC och UMC.
Kina lockar med billig arbetskraft och en gigantisk marknad. Samtidigt vill Taiwans regering behålla den mest avancerade tekniken inom landet.

Taiwan har hårda lagar mot teknikexport till Kina. Straffet är upp till två års fängelse och böter. UMC anklagas just nu för att olagligen i hemlighet finansiera en åttatumsfabrik i Kina. Två gamla UMC-chefer sitter i ledningen för byggaren He Jian Technology och investerarna är anonyma.

Kinas egen halvledarindustri domineras idag av fyra- och sextumsanläggningar. De Kinesiska företagen planerar bland annat att köpa begagnade åttatummare som går lös på kanske en tiondel av en ny tolvtummare.

År 2010 räknar Kina med att vara världens näst största halvledartillverkare. Idag importeras 75 procent av chipsen.

Ur Kinas perspektiv är öppningen från Taiwan, om än i blygsammaste laget, en av flera inflöden av den kompetens som krävs för att bygga upp en egen industri.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)