JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilprocessorn Banias lanseras i vår

Intel siktar på sex timmars batteritid

Kringkretsarna för Banias görs redo. Allt ska vara batterisnålt - inte bara processorn. Intel har drivit strömspartekniken längre än någon tidigare gjort.
De flesta kretsar är avstängda

Banias använder många små trick som tillsammans bidrar till att sänka effekten. Och de enda prestandahöjande tekniker som utnyttjas är sådana som inte kostar energi.

Klockgrindningen är finkornig. Chipset är uppdelat i många mindre strukturer vars aktivitet kan reglerats separat. Det gäller till exempel stegen i processorns pipeline.

Att stänga av och slå på en struktur tar bara en klockcykel. I ett givet ögonblick är merparten av chipset avstängt, enligt Intel.

Cacheminnet är uppdelat i banker som kan stängas av separat. Det sköts av extra styrkretsar som håller reda på hur aktiva bankerna är. Cacheminnet har dessutom en prediktor som gissar vilka data som behövs och laddar dessa i förskott.

Systembussen fungerar i Intels liknelse som en landsväg som tänder gatubelysningen bara när en bil passerar. Bussen är uppdelad i buffrade delar som kan stängas av separat.

Egna kretsar för stack
Banias centralenhet gissar vilken väg beräkningen kommer att ta och exekverar instruktioner i förskott. Tekniken kallas branch prediction.

I Banias har Intels ingenjörer lyckas trimma bort 20 procent av de felaktiga gissningarna, som kostar energi till ingen nytta. Knepet är separat hantering av bland annat JIT-kompilering och loopar av olika storlekar.

Stackpekaren har fått en egen effektivare aritmetikenhet optimerad för stackoperationer, som är enkla, typ "addera fyra". Kretsarna gör att antalet mikrooperationer reduceras med 5 procent.

Om två mikrooperationer kan exekveras samtidigt slås de samman till ett enda paket i schemaläggarens operationskö. Intel kallar tekniken för micro ops fusion. Mikrooperationerna kommer ut ur operationskön och exekveras på samma klockcykel i stället för efter varandra.

Tekniken reducerar antalet klockcykler med 10 procent enligt Intel.

Banias använder tekniken Speedstep, som introducerades i Pentium IIIm, för att reglera spänning och frekvens. Banias har fått fler nivåer att spela med, avslöjar Intel, men inte det exakta antalet.

Hyperthreading används inte i Banias.
Kringkretsar och tillverkare gör sig redo för Banias. Allt ska vara strömsnålt, inte bara processorn.

Intel har drivit strömspartekniken långt i mobilprocessorn Banias.

Under första halvåret 2003 släpper Intel mobilprocessoren Banias. Fler detaljer om konstruktionen kan nu avslöjas.

Banias innehåller 77 miljoner transistorer och använder en stor uppsättning tekniker för att spara energi - se artikel intill.

Cacheminnet blir på en megabyte och frekvensena ligger mellan 1,3 och 1,6 GHz. I alla fall om man får tro den ickeofficiella produktplanering som nättidningen The Inquirer publicerar (www.theinquirer.net/ ?article=5230).

Det ska gå att få 4,5 timmars batteritid ur den första generationens bärbara Baniasdatorer. På längre sikt ska batteritiden upp till åtta timmar, hoppas Intel.

För detta utnyttjas smartare energidesign också i funktioner som grafik, kraftförsörjning och LCD-skärm. Processorn står bara för en tiondel av energiförbrukningen.

Den lägre effekten gör att Intel kan visa upp en värmeväxlare som är 67 procent lättare och 43 procent tunnare än sin föregångare. Det betyder att bärbara datorer kan byggas plattare.

Trådlöst i kretspaketet
Banias behöver inget extrakort för trådlöst lokalnät. Intels kretspaket Calexico innehåller både 802.11a och b, och ryms i ett mini-PCI-kort. Calexio ska kunna samexistera med Bluetooth utan problem, lovar Intel.

Intel släpper också en styrkrets för Gigabit Ethernet optimerad för bärbara datorer. Styrkretsen heter 82540EP och har en energiförbrukning på ner till en fjärdedel av sina föregångare.

Drivrutinen Proset ser till att växlingen mellan trådat och trådlöst LAN sker automatiskt.

Banias är den första arkitektur från Intel som är designad från grunden för bärbara pc-datorer. Baniasarkitekturen ska på sikt ersätta mobilversionerna av Pentium 3 och 4.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)