JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Detta är UWB

Det råder en hel del begreppsförvirring kring vad UWB egentligen är. Tekniskt sett betyder ultra wideband bara att man sänder med extremt bred kanalbandbredd.
- En vanlig definition av ultra wideband är när kanalbandbredden är minst 20 procent av mittfrekvensen för kanalen, berättar Arne Svensson, professor på Chalmers.

Enligt den definitionen skulle en radiosignal vid 6 GHz vara UWB om den hade en kanalbredd på minst 1,2 GHz. FCC har satt som krav att kanalbredden är minst en halv gigahertz inom intervallet 3-10 GHz för att räknas som UWB.

under brus
Underförstått i denna definition är att så stora lediga frekvensutrymmen finns inte, alltså måste man sända på redan upptagna kanaler, med så låg uteffekt att det inte stör den befintliga trafiken.

FCC ställer krav på en maximal uteffekt som ligger väl under brusnivån. Den låga uteffekten gör UWB till en korthållsteknik, med räckvidd i bluetoothklass eller något längre.

Det kan låta som en omöjlighet att sända radio under brusnivån, men genom att till exempel koda signalen på ett lättidentifierat sätt, eller sända pulser med fasta tidsintervall, går den att filtrera fram ur bruset. Den största tekniska utmaningen med UWB är de algoritmer som krävs för detta.

effekt på höjden eller bredden
För radio gäller generellt att ju mer effekt som används per bit data man sänder, desto bättre blir mottagningsförhållandena. Denna effekt kan fördelas på höjden, som högre signalstyrka (vilket alltså inte är tillåtet för UWB) eller på bredden, över ett stort frekvensområde.

Eftersom UWB-signalerna är så svaga väljer man oftast att ta till rejält på bredden per bit data för att få dem att komma fram ordentligt. Därför hamnar den förutspådda kapaciteten för UWB i 3-10 GHz på ett par hundra Mbit/s, trots att 7 GHz frekvensutrymme i en störningsfri miljö skulle räcka till avsevärt mycket mer än så.

Utöver den tekniska definitionen av UWB lägger även en del företag till sändningstekniken impulsradio. Impulsradio innebär att man pulsar ut signalen utan någon bärvåg, ungefär som en radarsignal.

Fördelen med detta är att själva radiokonstruktionen går att göra betydligt enklare om man slipper komplicerad frekvenshoppning eller direktsekvenskodning. Det är detta som får halvledarföretag som ST Microelectronics att tro på UWB som en lågkostnadsteknik.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)