JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Monterar nakna chips

Modifierad Assembléonmaskin klarar flerchipsmodul

Assembléon, före detta Philips EMT, har konstruerat ytterligare en monteringsmaskin för ytmontering av halvledarkomponenter. Maskinen heter D-9, och den monterar okapslade chips på multichipmoduler. D-9 bygger på Assembléons monteringsmaskin ACM.
- Vi gör precis som bilindustrin. Vi har en bra plattform, och den bygger vi vidare på, säger Sikko Wittermanns, teknisk chef på Assembléon i Eindhoven.

Företaget har lagt mycket krut på att få fram ett nytt, Windows NT-baserat användargränssnitt till den nya monteringsmaskinen, främst med sikte på den snabbväxande ostasiatiska marknaden.

- I Ostasien har arbetarna ofta lägre utbildningsnivå, och då är det viktigt med ett intuitivt gränssnitt som går snabbt att ta till sig, säger Sikko Wittermanns.

- Det kan låta trivialt, men det är en viktig konkurrensfördel för oss. Om systemet går att ta i drift så gott som omedelbart, utan någon lång upplärningstid för personalen, så är det en stor fördel för våra kunder.

Förutom det förbättrade användargränssnittet har ACM-plattformen fått utökad matningskapacitet och ett minskat fotavtryck. Den kan montera allt ifrån galliumarsenidkomponenter till kiselkomponenter på samma substrat. Det kräver en varsam hantering, speciellt av galliumarsenidkomponenter som är väldigt sköra.

Komponenterna blir mindre och mindre, kretskorten kompaktare och kapslingsteknikerna mer raffinerade. Därmed blir monteringsarbetet en mer och mer komplicerad historia, och monteringsmaskinerna måste utvecklas i samma takt. Assembléons nya D-9 klarar av att montera allt ifrån staplade chips, multichipmoduler och flip-chips i olika varianter, till känsliga optiska komponenter. Den kan hantera upp till 75 olika komponenter samtidigt, i storlekar varierande från 0,3 till 44 mm2. Komponentmatningen kan ske på flera olika sätt - med rullsystem som tape-and-reel och surftape, med waffle-pack och gel pack.

D-9:an är snabb, enligt Assembléon snabbare än konkurrenternas maskiner. Den kan montera 2 700 flipchip-kretsar i timmen, och klarar detta med bibehållen precision tack vare sitt avsyningssystem, och med hjälp av montering med en parallellteknik som gör att maskinen kan positionera, kalibrera och montera komponenter samtidigt.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)