JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 8-bitare för sju kronor ...

... och gratis utvecklingskort till de först anmälda

Med sin nya åttabitarsprocessor Nitron siktar Motorola på marknadsandelar bland konstruktörer som håller hårt i plånboken.
Utvecklingsverktygen är gratis och styrprocessorn kostar bara sju kronor. Så hoppas Motorola locka fler att stoppa in processorer i enkla produkter som dimmers, tvättmaskiner och vindrutetorkare.

Säljknepet är billiga processorer och låg tröskelkostnad. Den nya lågbudgetserien av åttabitars styrprocessorer heter Nitron och tillhör familjen 68HC08. Priset sju kronor är hälften av normalpriset i klassen, enligt Motorola.

Det man främst får för pengarna är ett inbyggt flash på upp till 4 kbyte. Det är inte Motorolas gamla långsamma 0,65 μm-flash, utan en ny teknik i 0,5 μm som programmeras med hastigheten 32 μs per byte.

Flash tillför möjligheten att omprogrammera en produkt efter att den levererats. Flash ger också en större flexibilitet i tillverkningen, det går att ladda ett program för testning och ett annat för användning.

Program och data i flashminnet kan vara intellektuell egendom i flashminnet. Därför kan det i Nitron blockvis skyddas från avläsning med en åttabitars nyckel.

Nitron finns med 8 eller 16 ben i SOIC-, PDIP och TSSOP-kapslar. Det fins tre modeller. Den enklaste har 1,5 kbyte Flash. Nästa adderar en fyrakanalers åttabitars AD-omvandlare. Den tredje ökar flashminnet till 4 kbyte. Matningsspänningen ligger mellan 2,7 och 5,5 volt och busshastigheten är 8 MHz.

Förutom Flash har Nitron ett RAM på 128 bytes. Processorn kan spara ström genom att tillbringa den mesta tiden i koma och väcka upp sig själv automatiskt med en halv sekunds intervall för att exekvera programkod.

På sikt ska priset ner till en femma jämnt. AD-omvandlare kommer att gå upp till tio bitar under 2003.

Motorola har en fjärdedel av marknaden för åttabitare och hoppas på stor framgång för Nitron i Korea och Kina.

Utvecklingsverktygen är gratis - På nya marknader är företag ofta ovilliga att lägga pengar på dyra utvecklingsverktyg. Det ser jag ofta, säger Harald Kreidl, ingenjör på Motorola.

Det är inte vilka verktyg som helst, utan Metrowerks Codewarrior, värde 20 000 kronor. Och en komplett version därtill, med undantaget att den bara genererar program upp till 4 kbyte. Codewarrior inkluderar en automatisk konfigurerare.

- Vi vänder oss till ingenjörer som aldrig använt en styrprocessor. Man skriver programmet på en timme, lovar Harald Kreidl.

Och inte nog med det, som det heter i tv-shop, om du slår till nu och registrerar dig på www.motorola.com/mcu får du gratis ett batteridrivet utvecklingskort, inklusive dokumentation, värde 250 kronor.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)