JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standard för inbyggnads-Linux

Nu finns en standard för Linux i inbyggda system. ELCPS 1.0 (Embedded Linux consortium platform specification) talar om vad varje Linuxdistribution för inbyggnad ska klara av och vilka systemanrop som måste finnas.
Den distribution som uppfyller kraven får stämpeln ELC. Det behöver i teorin inte ens vara en Linuxdistribution, bara systemanropen finns där.

En fördel med öppen källkod är att det alltid går att byta leverantör, eftersom koden ägs av alla. Men för att bytet ska vara möjligt i praktiken, nu och i framtiden, behövs en standard som gör de olika Linuxdistributionerna kompatibla, så att man inte behöver skriva om programkod som flyttas mellan dem.

ELCPS är en mycket försiktig standardisering. Den är i grunden bara en förening av den klassiska Unixspecifikationen Posix (portable operating system for computing environments) och den motsvarande Linuxspecifikationen LSB (Linux standard base).

Den minimalistiska ansatsen har ådragit sig kritik. Här finns till exempel inte de nya funktioner som gör Linux mer lämplig för realtid, som avbrytbar kärna (preemptive kernel). Motiveringen är att de inte har fått tillräckligt genomslag ännu.
Embedded Linux consortium består av 124 företag, bland annat IBM, Intel och Motorola.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)