JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx klarar 10 GBit/s i labbet

FPGA-leverantören Xilinx anser sig ha nått en viktig milstolpe med en testkrets som skickar och tar emot data i 10 Gbit/s. Sändtagaren ska finnas i Xilinx programmerbara logiska kretsar innan året är slut.
Testchipset gör Xilinx till den första FPGA-leverantören att spränga 10 Gbit/s-vallen. Det är tillverkat i en vanlig CMOS-process och utnyttjar så kallad NRZ-signalering (non-return to zero). Nu återstår en del arbete för att integrera de snabba gränssnitten med Xilinx FPGA-arkitektur.

- Det rör sig om en komplex analog- och blandsignalskonstruktion som ska integreras med en stor digital matris som togglar i hög hastighet. Det är en utmaning, men jag räknar med att tekniken är integrerad i flera av våra produkter redan i år, säger Per Holmberg på Xilinx huvudkontor i San José, Kalifornien.

Xilinx erbjuder sedan tidigare 3,125 Gbit/s-transceivrar i sin FPGA-familj Virtex-II Pro. Även konkurrenterna Altera och Lattice har programmerbar logik som klarar kommunikation i dryga 3 Gbit/s.

- Vi ser en stor övergång från parallell till seriell kommunikation inom industrin. Trenden drivs av ökat krav på bandbredd och krav på sänkta kostnader, säger Per Holmberg.

Finessen med seriella gränssnitten är just att de klarar mycket höga hastigheter samtidigt som kretsarna inte behöver så många ben, vilket ger enklare kretskortskonstruktion samt sparar yta och därmed kostnad. Dessutom krävs mindre effekt jämfört med parallell dataöverföring.

Tekniken lockar därför utvecklare av nätverk och telekomprodukter, men Per Holmberg ser även ett ökande intresse från företag som utvecklar lagringsmedia, medicinteknik och industritillämpningar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)