JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xelerated först till 40 Gbit/s

När svenska Xelerated nu har sin nätverksprocessor i produktion kan de konstatera att de fortfarande är ensamma om att klara en bandbredd på 40 Gbit/s per sekund i en krets.
Den första kretsen från Xelerated kan hantera fyra 10 Gbit/s-kanaler med kort tidsfördröjning och alltid med garanterat full bandbredd. Men 40 Gbit/s är på intet sätt taket.

- Arkitekturen är linjärt skalbar, så den enda kapacitetsbegränsningen är egentligen storleken på kretsen, säger Joachim Roos, utvecklingschef på Xelerated.

- Processorn arbetar faktiskt i mer än 40 Gbit/s internt. Det behövs om man till exempel ska tunnla trafik med en nätverksstandard över en annan, förklarar Joachim Roos.

Xelerated har precis fått tillbaka sina första kretsar från kiselsmedjan TSMC, och kunde konstatera att de fungerade perfekt på första försöket. Nu är man ute på säljturné till ett 50-tal kunder världen över. De tänkta kunderna är konstruktörer av nätutrustning, såväl storföretag som Cisco och dess konkurrenter som nystartade tillverkare.

- Jag tror att tiden är mogen för systemtillverkarna att börja ta in tredjepartskretsar i stället för att ta kostnaden för att utveckla egna kretsar, säger Joachim Roos.

En annan stor säljfördel för Xelerateds nätverksprocessor är den låga effektförbrukningen, 11 watt vid maximal belastning. Enligt Joachim Roos behöver konkurrenterna 30 W för en processor som klarar 10 Gbit/s.

Xelerated har inte klarat sig undan den hårda konjunkturen, och har nyligen gjort en personalneddragning.

- Det rör sig om en måttlig neddragning för att skaffa oss större uthållighet. Efter neddragningen är vi 31 personer i Sverige och sex i USA. Det handlar inte om att vi sparkar ingenjörerna när produkten är klar, utvecklingen av framtida produkter fortsätter, påpekar Joachim Roos.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)