JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mässan blir fyra dagar

Efter långa diskussioner har man på mässledningen beslutat sig för att inte skära ner på antalet dagar. Däremot har en av publikdragarna försvunnit. Det är mikromekanikmässan Coms hamnade i Amsterdam efter segdragna förhandlingar.
Skälet till att det blir fyra mässdagar är att man inte vill riskera att antalet besökare minskar. Sjunkande besökarskaror har varit ett huvudbry både i Göteborg och i Stockholm de senaste åren.
Genom flera olika undersökningar har Svenska Mässan, som organiserar mässan Komponent Elektronikproduktion 2003, försökt utröna vad utställarna och besökarna anser.

Ett flertal av de företag som redan bokat plats vill ha just fyra dagar, medan andra är mer tveksamma, skriver mässan i ett pressmeddelande.

- Väljer man samman alla undersökningar och tar bort prisaspekten, så är det majoritet för fyradagarsalternativet. Det ger dessutom utrymme för ett mer fullödigt program, säger projektledaren Annika Persson.

Elektroniktidningens webbenkät i oktober gav dock ett annat svar. Den visade att en klar majoritet ville korta mässan till tre dagar och ha kvällsöppet. Bara 10 procent av dem som svarade på enkäten ville ha fyra dagar som tidigare.

En besvikelse är att den internationella mikromekanikkonferensen Coms 2003, Commersialization of Micro and Nano Systems, hamnar i Amsterdam och inte i Göteborg. Konferensen skulle ha gått parallellt med elektronikmässan. Coms ligger i gränslandet mellan teknik och entreprenörskap och hade säkert bidragit till att höja besökarsiffrorna.

- Vi la ner mycket tid och pengar på att få hit konferensen, säger Bill Brox som är vd på forskningsinstitutet Imego.

Förhandlingarna var i princip klara när de stupade på en sista punkt.

- De som står bakom konferensen ville ha samma attesträtt som vår projektledare och det kunde vi inte acceptera. Konferensen omsätter många miljoner och min styrelse skulle aldrig gå med på det.
Men mässbesökarna blir inte helt lottlösa.

- Vi håller på att ta fram ett seminarieprogram kring mikro- och nanoteknik tillsammans med MC2 på Chalmers, säger Bill Brox.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)