JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Planerar svensk version av mikromekanikkonferensen Coms

När försöket att få hit den internationella mikromekanikkonferensen Coms strandade föddes tanken att skapa en svensk upplaga med lite annat fokus.
- Vi har lärt oss mycket de senaste åren och det är definitivt rätt timing för kommersialisering av mikro- och nanoteknik, säger Bill Brox på forskningsinstitutet Imego som tillsammans med bland annat professor Olof Engström på Chalmers MC2-lab arbetade med att få hit Coms.

Det är dock inte helt klart att den nya konferensen, som döpts till Micro Technology Transfer Forum, och är planerad till april 2004, blir av.

- Vi har haft två stormöten här i Göteborg och bildat olika grupper som jobbar med olika frågor.

- Tanken med konferensen är att diskutera hur man kommer från idé till marknad. Det är en process som tar längre tid än man tror, men som behöver kortas, säger Bill Brox.

Konferensen skulle samla inte bara forskare och tekniker. Majoriteten av deltagarna skulle vara industrialister, riskkapitalister, småföretager och entreprenörer.

På Imego finns det mycken erfarenhet av industrialisering som man gärna delar med sig av. Det gäller bland annat Sunsitive, en sensor i form av ett halssmycke för solbadare som lanserades på elektronikmässan i Stockholm i januari förra året. Sensorn mäter UV-strålningen och talar om hur mycket strålning bäraren totalt har fått på sig under exempelvis en dag.

- Vi trodde att det skulle vara mycket enklare att få någon att ta över sensorn och börja tillverka den.

Trots att Imego fått massvis av förfrågningar har man ett drygt år efter lanseringen fortfarande inte hittat någon som nappat.

- Vi tillverkade 22 enheter, men vi skulle ha gjort 2 000 stycken och börjat sälja dem till teknikfreaks över hela världen, säger Bill Brox.

- Då hade vi skapat en efterfrågan och det hade varit lättare att hitta någon som ville ta hand om produkten.

Senast till sommaren kommer man att bestämma sig för om det blir en konferens eller inte.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)