JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flash ohotad kung bland ickeflyktiga minnen

Flashminnen ökar sin redan överlägsna dominans bland minnen som behåller lagrat data när spänningen slås av. En förklaring är mobiltelefonerna som kräver allt mer minne.
En handfull nya minnestekniker har alla ett gemensamt mål: att ersätta flashminnena i tillämpningar som kräver ickeflyktig minnen, alltså minnen som behåller innehållet trots att strömmen slås av. Men uppstickare som MRAM, FeRAM, OUM och polymerminnen får vackert räkna med att stanna i kulisserna de närmaste åren. Åtminstone om en färsk prognos från analyshuset IC Insights stämmer, en prognos som visar att flashminnenas dominans faktiskt kommer att öka de närmaste åren.
År 2007 kommer flashminnen att stå för hela 93 procent av den totala ickeflyktiga minnesmarkanden, att jämföra med 84 procent i fjol. De nya minnena kvalar in i en liten tårtbit på 4 procent med rubriken "EEPROM/Övrigt".

Den totala flashmarknaden föll 29 procent år 2001 och återhämtades under fjolåret marginellt; en 3 procentig tillväxt gav en totalmarknad på 7,8 miljarder dollar. Andra halvåret var dock relativt starkt tack vare konsumentprodukter som digitalkameror och MP3-spelare som behöver allt mer flashminne av NAND-typ, samt mobiltelefoner och andra trådlösa produkter som andades nytt liv i stora NOR-flash. IC Insights tror på en stadig återhämtning de närmaste åren, med 36 procents tillväxt i år och hela 46 procent år 2004. NOR-flash fortsätter att dominera stort, men NAND-flash väntas sakta men säkert öka sina marknadsandelar de närmaste åren.

Flashminnen gör tjänst i många olika tillämpningar, men den största flashslukaren är och förblir mobiltelefonen. Huruvida framtida telefoner kommer att lagra bilder, musik och data i externt eller internt minne fortfarande är en öppen fråga. Klart är dock att de kommer att innehålla ännu mer flashminne. Redan nu ökar det genomsnittliga flashinnehållet per telefon från 32 Mbit till 64 Mbit i större delen av världen. I japan hade genomsnittstelefonen 128 Mbit flashminne redan i slutet av 2002. 3G-telefoner har typiskt 128 till 192 Mbit internt flashminne. Oftast rör det sig om NOR-flash som är uppdelat för kodexekvering respektive datalagning.

IC Insights ser inte oväntat ett ökat behov av de dyrare minnena som rymmer minst 64 Mbit. Dessvärre kan inte alla flashtillverkare erbjuda dessa högdensitetskretsar eftersom de inte har gått över till 0,18 och 0,13 μm-processer, vilket marknadsledarna Intel och AMD har gjort. Ökat behov kombinerat med få leverantörer lär leda till stigande priser under året, siar IC Insights.

Den kanske största tekniska innovationen på flashområdet de senaste åren är utvecklingen av flernivåflash (MLC, Multi Level Cell), där varje minnescell lagrar två databitar. Intel var tidigt ute med sin NOR-teknik Strataflash, och i fjol presenterade AMD och Fujitsu Mirrorbit respektive Mirrorflash som också lagrar dubbla bitar i varje minnescell. AMD, Fujitsu samt israeliska Saifun försöker nu ta steget till fyra bitar per cell. Om de lyckas kan trion ta en tätplats i kampen om 3G-telefonerna, spår IC Insights.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)