JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux för telematik och hemelektronik
Montavista har lanserat en specialversion av Linux för allt från settopboxar och karaokespelare till mobiltelefoni och bilelektronik.
INBYGGDA SYSTEM. 2003 tycks bli året då Linux gör sitt genombrott inom hemelektroniken.

Ett hundratal av Linuxleverantören Montavistas kunder, bland annat Sony, NEC, Matsushita, Yamaha och Toshiba, använder eller planerar för Linux i hemelektronik i produkter som mobiltelefoner, handdatorer, set-top-boxar, Internetradioapparater, hårddiskvideo, hemnätutrustning, och karaokemaskiner.

Sony och Panasonic/Matsushita meddelade nyligen att de dumpar sina egna operativsystem Apeiro och Pie till förmån för Linux. Så nu tycker Montavista det är läge att skapa en särskild distribution av Linux för hemelektronik, CEE 3.0 (consumer electronics edition).

Den blir tillgänglig under första kvartalet 2003 och ska inte bara säljas för mobiltelefoner, digital-tv och set-top-boxar, utan även för telematik. En icke namngiven telematikleverantör har enligt Montavista valt Linux som plattform. Och projekt pågår i samarbete med telematikföretag och biltillverkare i Europa, Japan och USA.

CEE innehåller nyutvecklade verktyg från Montavista för att trimma både kodstorlek och prestanda.

IBM har hjälpt till att optimera operativsystemet för strömsparfunktionerna i PowerPC 405LP. Ytterligare processorer ska anpassas på samma sätt.

En annan nyhet är att Linux kan exekveras direkt från flashminnet med hjälp av funktionen XIO, execute in place. Flashminnet hanterar också journalfilsystem vilket snabbar upp start och avstängning.

Klarar realtid

Hittills har Linux främst utvecklats av glada hobbyister, men kommersiella företag bidrar till tillämp-ningar utanför hobbyistens intresseområden. Ett av Montavistas bidrag är att göra programmen som körs i Linux kärna avbrytbara (preemptible) vilket är nödvändigt i hårda realtidstillämpningar. Den avbrytbara kärnan används i CEE liksom i Montavistas andra distribution CGE (carrier grade edition) för telekomtillämpningar, som nyligen släpptes i ny version.

CEE stöder Texas Instruments mobiltelefonplattform OMAP 1510 och 5910. Och IBM tar fram en en mobilplattform för 405LP. Innan årets slut kommer 2-5 Linuxmobiler från Montavistas kunder att konkurrera med de Windows-, Symbian-, och PalmOS-mobiler som finns på marknaden idag.

Linux sprider sig också andra vägar till handdatorer och handdatormobiler. AMD och Motorola/ Metrowerks tar fram en plattform kallad OpenPDA för Linuxmobiler.

Montavista är den ledande Linuxleverantören för inbyggda system idag. Men styrkan med Linux, öppenheten, är förstås också ett hot mot ledningen.

- Kunderna får källkoden och GPL-licensen ger alla friheter. Om de blir missnöjda med Montavista kan de byta leverantör, säger Scott Hedrick, produktchef för Montavista CEE.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)