JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Catena tar Soctrix till IP-börsen

Konstruktionshuset Catena ska marknadsföra och licensiera IP-block som utvecklas inom ramen för Soctrix, ett demonstratorprojekt som drivs av Acreo Socware Center i Norrköping. Det är innebörden av ett nytt licensavtal mellan forskningsbolaget Acreo och holländska Catena Holding.
Soctrix ingår i klustret Socware, en statligt finansierad satsning på system på kisel. Acreo Socware Center är navet som håller samman klustret och som hjälper utländska företag att bygga upp egna utvecklingscentra. I Socware ingår även internationell marknadsföring samt forskning och utbildning på de tekniska högskolorna i Lund, Linköping och Stockholm.
- Varje gång en ny produkt ska utvecklas rör det sig om en stor investering. Vi vill hjälpa potentiella kunder att återanvända resultatet från Soctrix, säger Mats Carlsson på företagets lokalkontor i Kista.

Catena kommer bland annat att marknadsföra konstruktionsblocken (IP - Intellecual Property) via IP-börsen VCX - Virtual Component Exchange.

De numera 23 konstruktörerna i Soctrixprojektet utvecklar en transceiver för bredbandig trådlös kommunikation. Projektet, som startade förra våren, ska pågå i minst ett år till. Men redan före sommaren räknar Mats Carlsson med att börja marknadsföra några av projektets analoga, rf- och blandsignalsblock. Det kan röra sig om en hel mottagare eller mindre byggblock som faslåsta loopar (PLL), blandare eller spänningsstyrda oscillatorer (VCO).

Catena får royalty på de konstruktioner som licensieras, och kommer även att erbjuda konstruktionstjänster för att anpassa byggblocken till köparens önskemål. Tänkbara kunder är stora halvledarbolag såväl som telekomföretag. Catena har sedan tidigare erfarenhet av VCX. Företaget började i höstas att marknadsföra egenutvecklade konstruktionsblock via IP-börsen, men hittills har ingen köpare nappat. Mats Carlsson vill inte gå ut med några mål för försäljningen.

- Vi vill bygga upp en portfölj av IP-block. Vi ser det som ett tillfälle att vidareutveckla oss nu när uppdragen är färre än tidigare, och vi kan investera en del tid. Det är även ett sätt för oss att etablera nya kundkontakter, säger han.

Catena har dessutom gått med i Soctrixprojektet. Övriga industripartners är Via Technologies och forskningsinstitutet ITRI från Taiwan, det singaporianska foundryt Chartered Semiconductor, den brittiska processorkärnsleverantören Arc, koreanska Samsung, amerikanska Agilent-Eesof, totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) samt det svenska konsultföretaget Bitsim.

Patrik Eriksson, som är forskningschef på Acreo Socware Center, tycker att projektet gör goda framsteg.

- Nu har vi gjort den sista kiselvändan med syfte att utvärdera processen, och vi har bra korrelation mellan simulerade och uppmätta värden. Hittills har vi tillverkat små kretsblock, men vi ska integrera mer nu när vi törs tro på det vi skickar till tillverkning, säger han.

Licensavtalet med Catena är icke-exklusivt; Acreo kan alltså marknadsföra sin IP via fler kanaler.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)