JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktyg för FPGA ska göra asicar överflödiga

Hier Design vill göra programmerbara logiska kretsar till det självklara valet i stället för asicar. I juli lanserar företaget sina första konstruktionshjälpmedel anpassade för marknadens allt mer avancerade FPGAer.
- En överväldigande majoritet konstruktörer utvecklar kretskort och FPGAer, inte asicar och systemkretsar. EDA-branschen har traditionellt sätt ignorerat denna stora konstruktörsgrupp, vilket skapar en enorm marknadspotential för oss, säger Hier Designs vd Jackson Kreiter optimistiskt i ett pressmeddelande.

Det nya amerikanska företaget har 6,2 miljoner dollar på fickan, uppbackade av exempelvis FPGA-jätten Xilinx och EDA-ledaren Cadence.

Hier Design utlovar en familj verktyg för att skapa virtuella kiselprototyper. Först ur blir hjälpmedel för ytplanering (floorplan) samt analys. De utprovas för närvarande hos utvalda kunder och ska lanseras på marknaden i juli. Verktygen ska klara konstruktioner med flera miljoner grindar och spara 30 000 dollar i arbetskostnader per konstruktion, enligt företagets kalkyl. Till att börja med kommer de enbart att stödja Xilinxkretsar.

Vad de nya FPGA-verktygen kommer att kosta har däremot inte presenterats. Det kan bli något av en utmaning för företaget att ta tillräckligt betalt. FPGA-leverantörernas gratishjälpmedel har i viss mån underminerat EDA-marknadens programmerbara nisch.

Klart är dock att det finns en stadig övergång från asicar till programmerbara logiska kretsar. Kostnaderna för att utveckla asicar ökar kraftigt, vilket leder till att allt färre konstruktionsprojekt har råd att välja en asic. Hier Design hänvisar till uppgifter från Agere Systems om att maskkostnaderna för en asic i en 130 nm-process kan uppgå till 650 000 dollar.

I 90 nm processer blir maskerna mer än dubbelt så dyra. Därmed måste produktionsvolymerna ständigt bli större för att investeringen ska kunna räknas hem.
Samtidigt blir FPGA-kretsarna allt mer sofistikerade, och kräver följaktligen mer avancerade konstruktionshjälpmedel.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)