JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer halvledare i mobilerna

Mobiltelefonerna blir allt billigare, men halvledarna i dem ökar både i pris och i andel av den totala kostnaden. I kombination med en fortsatt stadig försäljning av telefoner gör det mobiltelefonmarknaden till en av de friskaste i industrin.
I Sverige ser vi mest Sony Ericssons kris, men över lag har mobiltelefonförsäljningen klarat nedgången bättre än de flesta andra branscher. I år väntas det säljas mobiltelefoner för 60,5 miljarder dollar, och 2004 blir försäljningen 67,7 miljarder, mer än rekordåret 2000.
Den prognosen gör analysföretaget IC Insights i rapporten Emerging IC Markets 2003.

Trenden har märkts även på halvledarförsäljningen till mobiltelefoner. Under 2002 var återhämtningen där betydligt kraftigare än i branschen i genomsnitt, en 11-procentig ökning till 13,4 miljarder dollar.

Även i år väntas ökningen vara betydligt kraftigare än branschgenomsnittet, 23 procent mot kanske 12-13 procent för halvledarindustrin som helhet.

Det är inte bara ökad försäljning av mobiltelefoner som driver på halvledartillväxten. Även andelen halvledare i mobiltelefonen ökar. 2001 såg visserligen halvledarinnehållet i mobiltelefonen, mätt i procent av kostnaden, minska från 28 till 22 procent, men det berodde mer på pressade priser på grund av den hårda konjunkturen än faktiskt minskat halvledarinnehåll i telefonen.

Andelen väntas redan i år återgå till samma nivå som år 2000 för att nå rekordnivån 32 procent 2004. Efterfrågan på CMOS-kameror, Bluetooth, färgskärm
med mera gör att telefonerna får ett stadigt ökande halvledarinnehåll.

Bland de företag som förser mobiltelefonerna med halvledare har Texas Instruments störst andel, tätt följd av bubblaren Qualcomm. På tredje och fjärde plats är det nästan dött lopp mellan Motorola och ST Microelectronics.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)