JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth kan låsa pc:n

Lämna rummet och pc:n med tillbehör låses automatiskt. Och kan inte låsas upp förrän du kommer tillbaka igen. Ett sådant system, baserat på Bluetooth, kommer snart att presenteras av Patentfabriken AB.
Nystartade Patentfabriken AB i Karlskrona utvecklar ett säkerhetssystem som kan låsa en pc eller en handdator. Systemet bygger på Bluetooth, men mycket mer vill företaget inte avslöja.

Troligen handlar det dock om att använda en funktion i bluetoothstandarden som kallas ad-hoc nät, små tillfälliga radionät med upp till åtta anslutna enheter varav en master och resten slavar. Om masternoden förläggs till mobiltelefonen eller någon annan bluetoothförsedd utrustning som användaren bär med sig så kan man få pc:n att låsas så fort användaren lämnar rummet.

- Vi har en demonstrator framme och räknar med att lansera en produkt inom 10-12 veckor, säger Hamid Delalat, Patentfabrikens grundare.

- Vi har presenterat idén för flera pc-tillverkare. Bland annat hoppas vi sälja produkten genom Hewlett-Packards webbshop.

Hamid Delalat har tidigare jobbat utvecklat pejlings- och positioneringssystem där man i stället för latitud och longitud får reda på var ett föremål befinner sig i förhållande till den egna positionen. Här har hans företag ett patent, och tankar finns på att vidareutveckla även detta system för såväl Bluetooth som wlan. Systemen skulle ge mobiltelefonen möjlighet att pejla avstånd och riktning till olika föremål.

- Vi vill gärna utveckla sådana system. Men hårdvaruutvecklingen kostar 15-20 miljoner kronor - de pengarna har vi inte ännu.

Det som krävs är en radiomodul med tre antenner som fångar upp signalen med viss tidsfördröjning. Eftersom fördröjningen är i storleksordningen nanosekunder krävs tämligen avancerad teknik för att nå tillräcklig noggrannhet i positioneringen.

Patentfabriken har nyligen gått med i Telecom City, det nätverk för telekom- och IT-företag som byggts upp i Karlskrona med omnejd.

- Det är ett naturligt steg för företag här i området. Förhoppningvis kan nätverket ge oss samarbetsmöjligheter och nya kundkontakter, säger Hamid Delalat.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)