JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skanova förlänger räckvidden för ADSL

Skanova har utökat räckvidden för ADSL-tjänsterna i telenätet från 4,5 till 5,5 km, vilket gör att ytterligare 170 000 hushåll kan nås av bredband via telenätet.
- Det rör sig om en kombination av att tekniken blivit vassare och att vi testat att vi verkligen kan garantera tjänsten, förklarar Jan Sjöberg på Teliasonera medierelationer.

- Teoretiskt har vi vetat att det funnits potential för större räckvidd, men det har krävt omfattande tester. Dels för att vara säkra på att kunna hålla de utlovade datahastigheterna, dels för att garantera att inte telefontrafiken störs.

När ADSL först lanserades satte man räckvidden till 3,5 km, detta har sedan successivt utökats, och Jan Sjöberg tror inte att detta är det sista steget, räckvidden kan ökas ytterligare något.

- Men det är viktigt att påpeka att vi på längre avstånd inte kan utlova högre hastigheter än 512 kbit/s.

Den ökade räckvidden är även en effekt av att tekniken blivit stabilare. Enligt Jan Sjöberg är det framför allt de så kallade DSLAM:arna, koncentratorerna på basstationerna, som blivit bättre.

För ett par veckor sedan meddelade Skanova även att man bygger ut ADSL i ytterligare 104 telestationer i södra och mellersta Sverige. Tillsammans innebär det att ADSL når ut till mer än en kvarts miljon nya hushåll.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)