JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-projekt lyft för LCD-center i Borlänge
Forskningsinstitutet LCD-center i Borlänge förhandlar om att komma med i ett stort displayprojekt initierat av Philips inom EUs sjätte ramprogram. Projektet förväntas omsätta 200-300 miljoner kronor under fem till sex år.
- Jag bedömer att vi har väldigt bra chanser att få vara med i projektet, säger Kent Skarp, vd för LCD-center.

LCD-center hade lagt ett förslag på projekt under EUs sjätte ramprogram för flexibla displayer. När Philips tog initiativ till ett liknande projekt valde man att ansluta sig till det projektet i stället.

- Sjätte ramprogrammet skiljer sig från det femte genom att projekten som stöds ska vara så stora att det är svårt för svenska företag att leda dem. Philipsprojektet har hittills fått uppslutning från 25 företag och institut, och vi har ett möte i mitten av maj. Efter det vet vi säkert om vi är med i projektet eller ej, men jag tror att vi säkert kommer att vara det. I så fall blir det väldigt meriterande för LCD-center, berättar Kent Skarp.

Projektet går ut på att utveckla material och tillverkningsprocesser för flexibla displayer.

- Man brukar skilja på böjbara och flexibla displayer. Böjbara går att böja litet grann utan att de går sönder. Helt flexibla displayer ska i princip gå att vika ihop och stoppa i fickan som ett papper, förklarar Kent Skarp.

Detta kräver displayer i mjuka plastmaterial som ändå innehåller halvledare, vilket ställer svåra krav på både material och processer. De flesta displayprocesser har i dag för hög temperatur för plastmaterial, men forskning sker både kring att sänka temperaturen i processerna och att ta fram plastmaterial som tål högre temperaturer.

- Vi kan bland annat bidra med forskning kring processtekniken. Vi har också en forskare som arbetar med organiska TFT-material, säger Kent Skarp.

I oktober ska projektet lämnas in, och har det kommit så långt blir det sannolikt godkänt. Projektet kommer då att omsätta 200-300 miljoner kronor under fem till sex år. För LCD-centers del räknar Kent Skarp med runt tio miljoner under perioden.

LCD-center har även lyckats få åtta miljoner kronor från EUs mål 2-medel för att fortsätta att bygga upp verksamheten. Totalt har de fått ihop 20 miljoner i finansiering för året, och Kent Skarp räknar med att kunna ligga på den nivån de närmaste tre åren.

Förutom EU-medel kommer pengarna från kommun, landsting och högskola. Några Vinnova-pengar har de fortfarande inte lyckats få.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)