JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brist på sensorer drabbar kameror och telefoner
Stor efterfrågan på digitalkameror och kamerabestyckade mobiltelefoner har lett till brist på linser och bildsensorer av CCD-typ.Bristen riskerar nu att bromsa försäljningen av avancerade digital- och mobilkameror. Det rapporterar analysföretaget iSupply.
Digitalkameror ser ut att bli elektronikmarknadens populäraste konsumentprodukt i år. Hela 32 miljoner kameror spås säljas under året, att jämföra med 24 miljoner i fjol. Även försäljningen av kamerabestyckade mobiltelefoner tog fart rejält i höstas, och den starka efterfrågan lär hålla i sig under året, menar iSupply.

Men tillverkarna av linser och bildsensorer av CCD-typ (Charged Coupled Devices) har inte lyckats hålla jämna steg med kameraleverantörerna. Bristen på linser och CCD-sensorer riskerar nu att hämma försäljningen av digitalkameror såväl som mobilkameror. Enligt iSupply har Fuji Film, Olympus och Matsushita redan tvingats skjuta upp kameralanseringar med flera månader på grund av bristen.

CMOS-sensorer kan gynnas
Mobiltelefoner har ofta kameror med ganska låg upplösning, mindre än 1 Megapixel. Dessa utnyttjar i allmänhet platslinser och CMOS-sensorer, en typ av bildsensor som det inte råder brist på. Flera japanska telefonleverantörer, exempelvis NTT Docomo, börjar dock kräva kameror med bättre upplösning, vilket ställer högre krav på såväl bildsensor som lins.

Valet har då ofta fallit på glaslinser och CCD-sensorer, delvis eftersom de stora japanska CCD-tillverkarna har starka relationer till mobiltelefonföretagen. Bristen på CCD-sensorer kan få telefontillverkarna att vända blickarna mot CMOS-tekniken. Flera CMOS-sensorer på marknaden har en upplösning i klass med de CCD-varianterna som ska ersättas.

Enklare digitalkameror, med en upplösning upp till 2 Megapixel, använder redan CMOS-sensorer. I de mer avancerade kamerorna är det fortfarande CCD som gäller, och det är dessa kameror som drabbas av bristen.

Medan det finns mer än 20 leverantörer av CMOS-sensorer, så finns det bara en handfull CCD-tillverkare. Dessa har skruvat upp produktionstakten för att möta den ökade efterfrågan.

Detsamma gäller tillverkarna av glaslinser. Trots det kommer bristen att bestå en tid, rapporterar iSupply, som råder tillverkarna av digitalkameror och mobilkameror att snabbt gå över till CMOS-sensorer.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)