JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel blir blyfritt

EU-reglerna kommer att tillämpas över hela världen

Intel kommer att följa EU:s direktiv om blyfri produktion senast år 2006 i sin fabrik på Irland. Och eftersom Intel har identiska tillverkningsprocesser i samtliga fabriker världen över kommer även resten av deras fabriker att bli blyfria.Det berättade Intel vid en genomgång av sitt miljöarbete på IDF.
Intel följer principen "copy exactly" vid sin kretstillverkning. Det innebär att tillverkningsprocessen ser exakt likadan ut oavsett vilken av Intels fabriker kretsen är tillverkad i.

- Alla kretsar ska vara identiska, oavsett om de är tillverkade på Irland eller i New Mexico, säger Terrence McManus, Intel fellow med miljöansvar.

Och eftersom Intel tänker rätta sig efter EU:s krav på blyfri produktion på Irland innebär det att även resten av Intels fabriker blir blyfria. Intel räknar med att den blyfria produktionen kommer igång år 2005.

Mindre än en nyckel
Terrence McManus uttrycker visserligen viss skepsis till miljövinsterna med blyfri produktion. Blymängden i en processor är drygt 0,2 gram, ungefär lika mycket som i en normal husnyckel. Och blyfri produktion betyder högre processtemperaturer och därmed större energiåtgång vid tillverkningen.

- Vi jobbar hårt med att åtminstone hålla samma processtid genom snabbare värmning till de högre temperaturerna, men man måste nog räkna med miljöpåverkan på grund av högre energiåtgång vid blyfritt.

Intel jobbar hårt på att framstå som ett miljövänligt företag, och särskilt för energiåtgången har företaget ambitiösa mål.

Ner 90 procent
år 2010 ska företaget ha samma energiförbrukning som det hade år 1995.

- Eftersom Intel är ett mycket större företag i dag innebär det i praktiken att dra ner energiåtgången vid tillverkningen till en tiondel av 1995 års nivå. I dag ligger vi på 40 procent, berättar Terrence McManus.

Han använder Intels nya 300 mm-process som exempel på hur företaget arbetar med att minimera sitt ekologiska fotavtryck.

Räknat per kvadratcentimeter kretsyta är produktionen av drivhusgaser och giftiga ämnen mindre än hälften jämfört med 200 mm-processen. åtgången av rent vatten är 42 procent.

Viktigare än pengar
Terrence McManus påpekar att Intel inte sätter någon prislapp på miljöarbetet och gör en ekonomisk kalkyl om det är värt besväret. Det är en integrerad och ovillkorlig faktor i utvecklingen av nya tekniker.

- I vår nya mobilprocessor har vi stackat kretsarna i en kapsel. För att göra det måste kretsarna slipas tunnare. Detta sker mekaniskt, och det bortslipade kislet återvinns. En alternativ metod hade varit kemisk etsning, men där sade vi "kommer inte på fråga".

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)