JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bärbar 2004: Alltid på, alltid uppkopplad
Intel har flera visioner för nästa års bärbara datorer, generationen efter de Centrino-datorer som är på väg ut på marknaden.

Intels ambition är att förbättra batteritiden ytterligare så att datorn likt en mobiltelefon ska kunna vara på hela dagen och bara behöva laddas över natten. För detta behöver bland annat energiförbrukningen i standbyläge minskas ytterligare, från dagens 4 W till 1 W.

Handator inbakad
En annan idé i Intels vision är att datorn alltid ska vara på. För att det ska gå ihop med strömsparkravet föreställer sig Intel att datorerna ska ha en liten svartvit lågenergidisplay på utsidan av skalet där man kan ta emot och läsa sin e-post, komma åt adressinformation och kolla almanackan, ett slags handdator inbakad i den bärbara.

"Office Warrior" kallar Intel denna idé, som kommer att kräva programvarustöd från Microsoft för att genomföras.

För år 2005 tänker sig Intel att gå ett steg längre med "Road Warrior" där man ska kunna komma åt innehållet i datorn utan att ens ta upp den ur väskan, med hjälp av mobiltelefonen och en bluetoothlänk.

Alltid trådlös
För att få e-posten till datorn föreställer sig Intel att den alltid ska vara uppkopplad med diverse trådlösa nätstandarder och mobiltelefonteknik. Datorn ska själv kunna avgöra vilken förbindelse, hotspot, mobiltelefon eller trådlöst lokalnät, som är bäst och billigast. Här tänker Intel samarbeta med Microsoft om ett gränssnitt för att prioritera mellan olika uppkopplingar och se till att man bara behöver logga in en enda gång.

- Att koppla upp sig mot en hotspot är besvärligt. Förebilden för hur det borde vara är GSM, det bara fungerar, oavsett var man är i världen, säger Guy Therien på Intel.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)