JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 2004 väntas bli ödesår för Zigbee

Radiotekniken Zigbee får ökat branschstöd. I år väntas de första produkterna komma ut.Den bedömningen gör analysföretaget IC Insights. Men för att marknaden ska ta fart på allvar krävs det, precis som för Bluetooth, att det kommer enkretsmoduler till låg kostnad.
Branschorganisationen Zigbee Alliance är nu uppe i ett 40-tal medlemmar. Det är inte mycket jämfört med Bluetooth SIG:s 3 000 medlemmar, men så har Bluetooth också fler år på nacken.

Allt fler företag visar nu att de tar Zigbee på allvar. Att man inte behöver välja mellan Zigbee och Bluetooth visar också Philips, som är en stark förespråkare för bägge teknikerna.

En annan förespråkare är CCL, Cambridge Consultants Ltd, som tror att Zigbee kommer att ta fart i volym 2005. CLL är i sammanhanget mest känt som det företag ur vilket Bluetoothleverantören Cambridge Silicon Radio sprungit.

CCL har utvecklat ett IP-block för Zigbee, tillsammans med ett bibliotek av styrfunktioner, som de hoppas kunna sälja in till Zigbee-intresserade.

Genom att bygga Zigbee på en asic finns, enligt CCL, potentialen att korta ner tiden till färdig produkt med uppemot ett år.

Det har uttryckts oro för att Zigbee kommer och trasslar till ordningen på 2,4 GHz-bandet, där man precis börjat få Bluetooth och wlan att samsas. IC Insights gör dock bedömningen att Zigbeeteknikens karaktär av små och infrekventa dataskurar gör att risken för störningar med andra system är minimal.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)