Bland Manhattans skyskrapor krävs extra mycket tålamod för att prata i mobiltelefon. Kontakten med basstationen bryts allt som oftast, och skulle man lyckas hålla igång ett samtal mer än några minuter så märks tydligt att ljudkvaliteten varierar, ibland meter för meter. I tunnelbanan och på pendeltågen är det "inget nät" som gäller, och skickar man ett SMS så är det inte alls säkert att det kommer fram.
När New Yorks motsvarighet till konsumentombudsmannen, Consumer Affairs Office, förra året försökte kartlägga problemet rapporterade hela 5 000 personer in problem på en månad - betydligt fler än förväntat. I de sämsta områdena bröts runt vart femte samtal.
Den rådande arkitekturen med många höga hus i stål är förstås eländig ur radiokommunikationssynpunkt. Men Manhattan är inte unikt - de jag frågat säger att det är snudd på omöjligt att hålla ett längre samtal mellan två mobiler oavsett var i landet man befinner sig.
Enskilda kongressdeltagare har pratar om att reglera tjänstekvaliteten, och oavsett vad man vill lagstifta om så skyller alla på operatörerna, som dock verkar ha alltför ansträngd ekonomi för att göra något åt saken. Och operatörerna är många, jag har räknat till 42 stycken I USA varav åtminstone sex aktiva i New York. Utslagning och konsolidering pågår och lär fortsätta.
Konkurrensen driver förstås ner priserna, vilket behövs då prisnivån på samtal är betydligt högre än i Europa. I synnerhet på tilläggstjänster som SMS och nummerupplysning. Kontantkort har ännu inte slagit igenom på samma breda front som i Sverige, men finns att köpa i välsorterade telebutiker.
Fortfarande blir man i många fall debiterad för inkommande samtal, precis som vi européer blir när vi befinner oss i ett annat land än vårt eget. Detta ställer till det under ett valår, eftersom opinionsundersökarna vid vite av minst 500 dollar är förbjudna att åsamka kostnader för de svarande, och följaktligen inte får ringa till mobiler. Eftersom USA nyligen införde nummerportabilitet mellan fasta och mobila nät så vet inte alltid opinionsbolagen vilka mottagare som har mobiltelefon, så nu väntas här en rad intressanta juridiska spörsmål.
USA är på många sätt ett splittrat land, stort och varierat nog för att hysa en mängd åsikter och trender. Så även inom mobiltelefoni. Var femte amerikan funderar på att skrota sina gamla fasta telefoner för att gå över helt till mobiler. Två procent har redan gjort det. Vilket innebär att det ändå finns närmare sex miljoner människor här i landet som litar fullt ut på mobilnäten. Med lägre priser och bättre service torde skillnaden gentemot Europa minska rätt snabbt.
Adam Edström