JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kistafabriken stänger i augusti

Landshövdingen sista halmstrået för Fab6

Infineon avböjde ett bud på 15 miljoner euro för maskinparken i halvledarfabriken i Kista. Därmed föll sannolikt försöken att rädda Sveriges sista storskaliga halvledartillverkning. In i det sista försöker dock landshövding Mats Hellström få till stånd en dialog med Infineons huvudkontor.
Ansträngningarna att rädda halvledartillverkningen vid Infineons fabrik i Kista kvar i Sverige ledde inte någonvart.

En grupp investerare försökte tillsammans med Vinnova övertala Infineon att sälja maskinparken för att driva fabriken vidare som ett foundry, en uppdragstillverkare av rf-kretsar. Ett bolag vid namn Fab6 hade bildats som skulle ta över fabriken under förutsättning att förhandlingarna gick i lås. Men när Infineon sa nej till slutbudet på 15 miljoner euro för produktionsutrustningen föll hela rekonstruktionsförslaget.

- Tekniskt sett är det kört nu. De rationella argumenten är slut, säger Acreos vd Hans Hentzell som lett förhandlingarna.

Infineon hade tidigare i år sagt sig vara villig att sälja maskinerna för en betydligt lägre summa. Men under våren har efterfrågan på rf-kretsar stigit kraftigt, och därmed har också Infineons intresse att behålla maskinerna ökat.

Att köpa nya maskiner är förvisso möjligt. Men att installera dem och kvalificera dem för produktion tar minst ett halvår. Det tålamodet har inte de tilltänkta investerarna, enligt Eva Westberg på Vinnova som deltagit i förhandlingarna.

Alla har dock inte gett upp. Mats Hellström, landshövding i Stockholms län, har kontaktat Infineons huvudkontor i M?nchen för att försöka skaka nytt liv i diskussionerna.

- Jag vill höra Infineons syn och uttrycka vårt engagemang. Teknologin är viktig att ha kvar i Sverige, och jag vill lyssna efter någon öppning, säger Mats Hellström till Elektroniktidningen.

Han vill dock inte bedöma hur stora chanserna är att ändra beslutet. Förmodligen är de tämligen små. Sista satsen kretsar har börjat produceras, och när den är klar, troligen i augusti, kommer Infineon enligt plan att montera ner maskinerna och skeppa dem till Tyskland.

Läs även:
Framtiden är fabless
Krönika: En epok tar slut

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)