- Och glöm inte Ericsson Mobile Platforms, som utvecklar tekniska plattformar för mobiltelefoner, inklusive de kritiska chipsen. Det kan mycket väl vara nästa kandidat till ett svenskt halvledarföretag.
Han jämför med datorindustrin där Intel gör kretsarna, Microsoft gör programvaran och moderkorten görs av exempelvis Via i Taiwan.
- I min vision gör Ericsson Mobile Platforms chipsen, Symbian gör programvaran och Sony, Sharp eller Samsung gör mobiltelefonerna.
Dubbel kompetens
Christer Svensson framhåller att vi i Sverige både har kompetens att konstruera komplexa chips och dessutom - vilket är ännu viktigare - har gedigen kunskap inom det viktiga tillämpningsområdet telekom.
- Elektronikprodukternas kunskapsinnehåll finns i chipsen och i den tillhörande programvaran, och där är vi definitivt konkurrenskraftiga, säger han.
Den svenska kompetensen har byggts upp genom "decennier av framsynta satsningar" signerade STU, Nutek och Stiftelsen för Strategisk forskning. Programmet Socware är det senaste i raden.
- Om vi ska utnyttja vårt för-språng måste Socware få en fortsättning, och vi måste bygga vidare på de kompetenta forskningscentrum vi har, exempelvis Stringent här i Linköping säger han.
Därtill krävs förstås också ökade investeringar i befintliga och nya halvledarföretag.
- Om det är serviceindustrin som är framtiden så måste vi bredda begreppet service till att även innefatta produktägande och produktutveckling, säger han.
Läs även:
Kistafabriken stänger i augusti
En epok tar slut
Adam Edström