JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lyckat test av intelligenta optiska nät

Acreos testbädd för den framtida styrningstekniken av optiska nät är redo att tas i drift.Nätet använder routrar från Juniper och WDM-utrustning från Lumentis som kommunicerar med varandra med GMPLS (Generalized Multi-Protocol Label Switching). På ECOC-mässan i september ska nätet visas upp offentligt.
Den optiska nätutrustningen får allt mer intelligens. Våglängder kan fördelas och omdirigeras dynamiskt efter kundens behov. Samtidigt kan problem uppstå när nätverkets routrar på IP-nivå vill fatta sina egna vägvalsbeslut. GMPLS är till för att samordna intelligensen på olika nivåer i nätet.

- Varje typ av utrustning har i dag sin egen kontrollprogramvara. Om man kan ha ett enda gemensamt kontrollplan underlättar det enormt för nätoperatören, förklarar Ulf Persson på Lumentis.

Med GMPLS låter man routern få befälet över nätet, och den kan vid behov styra DWDM-utrustningen. Men GMPLS är fortfarande en purfärsk standard, officiellt klubbad i slutet av förra året, och det kommer att krävas många interoperabilitetstester innan det finns någon allmänt känd praxis för hur protokollet ska implementeras.

- Vi är ute tidigt med det här, det känns bra. För oss är det en viktig del i vårt utvecklingsarbete. Vi vill visa våra kunder att produkterna vi säljer är framtidssäkrade. Nu kan vi visa att de fungerar med GMPLS i verkligheten, säger Ulf Persson.

Under våren har Lumentis justerat sin programvara efter att ha fått tillgång till den som Juniper använt. Acreo, Lumentis och Juniper har nu slutfört det första interna interoperabilitetstestet. På Acreo är man nöjda med resultatet och känner sig trygga att introducera tekniken i deras testbädd för framtida bredbandstjänster.

- Nu ska nätet tas i drift. Nästa delmål blir att göra en interoperabilitetsdemo på ECOC-mässan i höst, säger Ulf Persson.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)