JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wimax gör trådlösa stadsnät till verklighet

"Trådlöst ADSL" konkurrerar med både 3G och hotspots

Trådlöst bredband är inte bara 3G och hotspots. Fasta länkar mellan basstationer och kundenheter har länge varit på tal, och nu börjar tekniken hinna ikapp idéerna.Varumärket Wimax lovar standardprodukter redan nästa år. På sikt kan även Wimax-tekniken användas till rörliga länkar, ett ekonomiskt alternativ till 3G.
Wimax kan bäst liknas vid trådlöst ADSL. Kapaciteten på basstationen och till slutanvändarna är i samma härad. Räckvidden är längre, mellan ett par och 70 km, beroende på frekvens och miljö. Länkarna är fasta. Dessutom är kodningstekniken som används en variant av den som används till ADSL.

Standarder för tekniken finns, om än något för många. Standardorganet IEEE har arbetsgruppen 802.16, och den europeiska motsvarigheten ETSI har HiperMAN. De är dock tillräckligt lika varandra, och tillräckligt öppna, för att det ska gå att bygga utrustning som stödjer bägge standarderna.

Just öppenheten i standarden gör att det krävs insnävningar för att utrustning från olika tillverkare ska kunna kommunicera med varandra. 802.16 specificerar inte ens vilka frekvenser som ska användas, bara att den fungerar mellan 10 och 66 GHz. Tillägget 802.16a definierar standarden för 2 - 10 GHz.

Wimax för interoperabiliteten
Därför har branschorganisationen Wimax bildats. Totalt har organisationen över 70 medlemmar, och bland de mer aktiva märks Intel, Alcatel, Siemens och Samsung.

De som lyser med sin frånvaro är framför allt Texas Instruments och Broadcom. Syftet med Wimax är att komma överens om vad som ska gälla för produkter som ska fungera med varandra och märka dem som gör det, ungefär som Bluetooth SIG gör för personnät och WiFi för Wlan. Wimax är därför mer ett varumärke än en standard.

I dag finns det ännu inga Wimax-produkter, det finns inte ens några produkter som följer 802.16a, trots att standarden varit fastslagen i över ett år. Men många är på gång, och Wimax räknar med att hålla de första interoperabilitetstesterna av produkter i slutet av året.

Wilan lovar kompabilitet
Längst kommet är det kanadensiska företaget Wilan, ett av initiativtagarna till Wimax och innehavare av flera av patent som standarden bygger på. Wimax är än så länge det enda företag som lovar att deras utrustning ska vara kompatibel med den kommande standarden.

I Sverige representeras Wilan av systemintegratören Xaci med pionjären på trådlöst bredband Hans O Johansson som entreprenör.

- En standard är bra, då blir utrustningen billigare. En kundenhet kostar i dag 8 000 - 9 000 kronor. Det är för mycket för privatpersoner, men kan vara ett bra distributionsnät. Priserna ska ner, om ett par år kommer kundenheten att kosta 2 000 kronor, säger Hans O Johansson.

Xaci har i dag ett tiotal installationer. Det rör sig främst om små eller mellanstora kommuner, Gävle, Hudiksvall och Söderhamn är ett par exempel, som vill ha bredband utan att dra fiber. Ett annat möjligt användningsområde är som distributionsnät till Wlan-baserade hotspots.

3,5 GHz bra kompromiss
Wilan använder ett frekvensband vid 3,5 GHz för sin utrustning. Vid denna frekvens har man en hygglig kompromiss mellan bandbredd och räckvidd, och man behöver inte ha fri sikt mellan basstation och kundenhet.

- Är Kinnekulle i vägen är det förstås kört. Granskog och mossa absorberar också radio ganska friskt. Många hus på landet står i en uthuggen glänta i skogen, med i värsta fall vattenrika lövträd runt. De är svåra att nå. I stadsmiljö däremot reflekteras signalen bra. Vi har en basstation på en mast i Gävle, och därifrån täcker vi nästan hela kommunen, berättar Hans O Johansson.

Intel är en av 802.16 och Wimax varmaste anhängare, och företaget har även ett nära samarbete med Wilan kring tekniken.

- Trådlöst bredband har funnits länge, det har bara nått den punkten där det faktiskt funkar. Nu ska Intel göra det till en bruksvara, säger Howard Bubb, höjdare på Intel.

Intels tidsplan ligger fast. I början av nästa år kommer företagets första Wimax-produkt, kodnamn Rosedale, att lanseras. Det rör sig om en kundenhet som ska fungera som brygga mellan Wimax och ett Wlan-nät.

Wimax i varje dator
Men Intel lägger framför allt ner energi på understandarden 802.16e som ska vara klar efter sommaren, och som ska göra tekniken portabel. Portabel innebär att du ska kunna sätta ner din bärbara dator och slå på den så är den uppkopplad, bara du inte går omkring med den samtidigt som du använder den.

År 2006 räknar Intel med att ha nästa steg klart. En radiokrets för Wimax med låg effektförbrukning som ska kunna byggas in direkt i bärbara datorer och handdatorer. När datorn kan koppla upp sig direkt till Wimax blir mellansteget Wlan onödigt.

- Istället för hotspots får vi hot zones, med ett mellanting mellan hotspots och GSM-basstationer i räckvidd, säger Howard Bubb.

Då blir Wimax ett allvarligt hot mot både hotspots och 3G som bärare av trådlöst bredband. Den ekonomiska kalkylen ser bra ut. En basstation har ungefär samma räckvidd som för 3G, men kostar avsevärt mycket mindre. En förstandard-basstation kostar i dag 80 000 kronor, och även de priserna kommer att falla.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)