JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräddarsydd radio ska läsa av elmätaren

År 2008 ska Sveriges alla elmätare vara fjärravlästa, det har energimyndigheten bestämt. Svenska Elvaco är först med att ta fram en radio som ska klara av kraven.Enligt Elvaco kan den även komma väl till pass för fjärravläsning av vatten och fjärrvärme.
Elvacos radio heter Lucia, och är speciellt utvecklad av ett japanskt företag efter Elvacos specifikationer. En prototyp finns i dag, och volymproduktionen kommer igång i juli.

- Japanerna var otroligt bra att jobba med, de lämnade nästan dagliga rapporter, och var klara på utsatt dag. När vi provade prototypen klarade den 5,5 km med skymd sikt med noll överföringsfel, berättar Christopher Vonasek på Elvaco.

Radion Lucia består av en sändare med lågt sidbandsbrus och en dubbelsuperheterodyn mottagare. Radion använder smalbandig FSK (frequency shift keying) med datatakter på upp till 9 600 baud. Den arbetar på frekvensen 444 MHz, där ett antal smalbandskanaler reserverats just för mätaravläsning.

- Filtret är speciellt utvecklat för det nya svenska frekvensbandet, förklarar Christopher Vonasek.

Radion är inte en enkretslösning, men modulen ryms på 41 x 29 x 10 mm. Sändarens uteffekt är 50 mW, och med en slutstegsmodul kan den ökas till 250 mW.

Elvaco har redan fått sina första beställningar på radion. Förutom elmätare tror man på att använda den till att läsa av mätare för fjärrvärme och vatten.

- Vi jobbar en hel del med sådana lösningar. Tidigare har vi använt GSM/GPRS-lösningar för det, vilket är krångligare och kräver SIM-kort, säger Christopher Vonasek.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)