JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra kärnor i konsumentprocessor

Arm lanserar en 4-vägs multiprocessor. Teknik som tidigare var förbehållen superdatorer är nu på väg in i batteridrivna konsumentprodukter.
Arm presenterar en multiprocessor bestående av fyra ARMv6-kärnor. Den kallas MP Core och kommer att användas av NEC i lågkostnadsprocessorer avsedda för konsumentprodukter, bilelektronik och i mobiltelefoner.

I en multiprocessor kan samma uppgift utföras vid en lägre klockfrekvens vilket sänker den dynamiska effekten. MP Core har dessutom inbyggda strömspartekniker kallade Adaptive Shutdown (AS) och Intelligent Energy Manager (IEM). IEM anpassar ström och spänning efter behov. AS stänger helt av klockan till de processorkärnor som inte används.

Den dynamiska energiförbrukningen är enligt Arm 0,57 mW/MHz i 130 nm processteknik. Den maximala prestandan är 2 600 Dhrystone MIPS.

MP Core kan användas både som symmetrisk och assymmetrisk multiprocessor (SMP och AMP). I en AMP kan de olika kärnorna köra varsitt operativsystem eller program. I en SMP samarbetar de fyra om att köra samma program.

Ändring sprids automatiskt

SMP-varianten har inbyggd cachekoherens. De fyra processorkärnorna har var sitt cacheminne - en kopia av en del av arbetsminnet. När en av de fyra kärnorna ändrar i sitt cacheminne sprids ändringen automatiskt till de kärnor som kopierat samma del av arbetsminnet.

Kärnan går att licensera nu. Andra kvartalet 2005 kommer de första processorerna som använder multiprocessorn.

KTH i Stockholm forskar kring strömspartekniken AS och kring programmering av multiprocessorer. Den svenska forskningen har bidragit till Arms lansering - se intervjun med professor Mats Brorsson i länken nedan.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)