JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Distributörerna nådde botten förra året

Lågkonjunktur och utflyttning av produktion bakom 11-procentigt tapp, men i år syns tydliga tecken på vändning. Katalogdistributörerna fortsatt stabila

De 30 största distributörerna minskade sin komponentförsäljning i Sverige med 11 procent under år 2003.Orsaken var lågkonjunkturen i kombination med utflyttad tillverkning.
HÄNDELSER UNDER 2003 och 2004

Januari 2003

Farnell stänger sitt svenska säljkontor. Den nordiska verksamheten drivs vidare från Danmark.

Augusti 2003

Memecs tre divisioner slås samman till två. Kvar blir Unique Memec och Insight Memec. De två är fristående från varandra och har sinsemellan konkurrerande agenturer.

Elfa och EG startar ett säljsamarbete för ett 15-tal fabrikat. Elfa ska ta hand om de små beställningarna.

September 2003

Investmentbolaget Texcel köper LAC.

Miko Elektronik går i konkurs och köps sedan av Elektronikgruppen som också köper Österlinds El-Agentur.

Oktober 2003

Acte delas upp i två bolag, Acte AB för försäljning och Acte Supply för logistik.

November 2003

Svenska distributörer noterar ökade ledtider på komponenter. De tolkar det som tecken på en uppgång. Det är en korrekt tolkning kan vi säga med facit i hand. Men den kommer för sent för att få genomslag i resultaten för 2003.

December 2003

Addtech köper företaget Stig Wahlström som är specialiserat på automation och elektromekanik och har en omsättning på 100 miljoner kronor.

Februari 2004

Pelcon går i konkurs efter 15 års verksamhet.

Mars 2004

Farnell In One, vars Sverigekontor legat i malpåse i ett år, anställer en key account manager för Sverige och utökar den svenska säljgruppen i Köpenhamn med två personer.

Maj 2004

Elfa öppnar självplocksbutik i köpcentret Kungens Kurva söder om Stockholm.
De 30 största elektronikdistributörerna sålde komponenter för sammanlagt 5,0 miljarder kronor under år 2003. Det är en halv miljard kronor mindre än året innan, motsvarande en minskning på 11 procent.

Det visar den statistik som Elektroniktidningen samlat in.

21 av de 30 företagen i topplistan minskade sin försäljning. Eurodis var en av de som minskade mest, 28 procent.

- En del beror på att kontraktstillverkarna flyttat ut produktionen. Dessutom har väl ingen kunnat missa att vi haft en lågkonjunktur, säger Ulf Gladh, vd för Eurodis.

Men i år vänder det för Eurodis, tror Ulf Gladh, och omsättningen ökar.

- Vi har fått ordning på vår logistik och lager. Och så har en nyemission gett god kassa. Nu satsar vi på att vinna förtroende hos kunderna, säger Ulf Gladh.

Den som har tillgång till analysföretaget Europartners statistik över årsomsättning kan se att Eurodis där ligger 65 miljoner kronor under vår siffra.

Skillnaden beror enligt Ulf Gladh på en affär - en last time buy av Ericsson - som undertecknades i Sverige men inte hittat fram till huvudkontorets statistik när Europartners gjorde sin undersökning.

Positivt 2004

Miko Components gick i konkurs i augusti och tappade därmed ett par månaders försäljning under rekonstruktionen. Det förklarar företagets minskning på 25 procent.

- Nu är vi uppe i gamla takter igen, säger företagets vd Ulf Sjunnesson.

Han tror på ett positivt nettoresultat under år 2004.

LAC tappar tio placeringar i topplistan och ligger nu på jumboplatsen. Företaget tappade halva sin svenska komponentomsätttning mellan 2001 och 2003.

- Där vi hade försäljning tidigare har produktionen gått till kontraktstillverkning och försvunnit ut ur Sverige, säger vd Torbjörn Heidergren.

- Å andra sidan är komponentförsäljning inte LACs primära verksamhet i Norden och Europa. Våra övriga system har vuxit.

Företaget säljer bland annat system och instrument med noggranna oscillatorer för till exempel frekvensmätning.

TTI går bra

Vinnaren i årets topplista är TTI Electronics. Det går stadigt bra för företaget. På fjolårets topplista ökade omsättningen med 30 procent. I år har företaget topplistans största ökning, 26 procent. Och det fortsätter att gå bra under år 2004.

- Mellan sista kvartalet år 2003 och första kvartalet år 2004 har vi ökat 35-40 procent, berättar företagets vd Lars Dahlström.

- Det ser lika positivt ut för TTI i hela Europa. Alla våra marknadssegment följer trenden.

TTI distribuerar huvudsakligen kontaktdon och passiv elmekanik. Företaget har funnits i Sverige i 3,5 år. Det ligger inga uppköp eller andra omorganiseringar bakom årets ökning. Bara organisk tillväxt, enligt Lars Dahlström.

En annan vinnare är Modern Elteknik som fick nya kunder under år 2003 och gick upp 14 procent i komponentomsättning.

- Vår aktivitetsplanering är noggrannare idag. Vi dokumenterar och följer upp alla besök, säger vd Krister Andersson.

- Dessutom har vi ställt ut på alla Göteborgsmässor och fått kunder där.

Redovisning är svårt

Addtech har hoppat upp från plats tio till plats fem på topplistan.

Orsaken är främst köpet av företaget Stig Wahlström i december. Men det finns också en verklig omsättningsökning på 10 procent bakom siffran, enligt Anders Dafnäs, affärsområdeschef på Addtech Components.

Addtech är ett företag som är svårt att placera in i vår topplista eftersom stora delar av företagets produkter inte passar med Elektroniktidningens definition av "elektronikkomponent". Vi har gjort en uppskattning av den andelen.

I förstone ser det ut att ha gått extra dåligt för katalogdistributörerna. De minskade sin sammanlagda omsättning med 14 procent. Men i själva verket gick både Elfa och Farnell bättre än snittet.

Och Bejoken, som drar ner statistiken med 54 miljoner kronor, har i själva verket bara förlorat ett logistikavtal. Vilket betyder nästan ingenting för Bejokens nettoresultat.

Redovisning är en svår konst. De siffror vi fått från Avnets huvudkontor är 144 miljoner kronor högre än summan av de siffror vi fått eller skattat för dess dotterbolag EBV, BFI Optilas, Avnet Time och Silica.

De svenska siffrorna är "bokföringssiffror" medan huvudkontorets är "säljsiffror".

- I dagens komplexa affärsmiljö kan en lokal organisation sälja tjänster utan att det syns i den lokala bokföringen, säger Owe Boström, vd för Avnet Nordic.

Därför har Elektroniktidningen låtit huvudkontorets siffror bestämma Avnets plats i topplistan.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) minskade komponentförsäljningen med 13 procent under år 2003.

Det stämmer ganska bra med våra siffror med tanke på att SCB dels mäter den totala omsättningen och dels inkluderar samtliga företag som har "partihandel med elektronikkomponenter" som huvudsaklig verksamhet.

Det fanns 601 sådana företag i Sverige under år 2003 med 4 548 anställda och en total omsättning på 16 miljarder kronor.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)