JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tektronix byter fot igen
Från att ha stängt det svenska kontoret för mindre än ett år sedan och därefter bedrivit försäljningen från de anställdas hemkontor bytte Tektronix återigen strategi i somras. Då tog finska Orbis över försäljningen av de dyrare instrumenten i Sverige, Finland och Estland.
- Vi har gjort så här i ett antal länder under de senaste 18 månaderna. Att vi valde Orbis beror på att timingen var den rätta och att de bygger testsystem till bland annat Nokia och Ericsson, säger Neil Huddlestone som är ansvarig för Tektronix Europaverksamhet.

Tektronix fortsätter dock att sälja instrument för analys av datanät i egen regi.

- En bidragande orsak var också att Kimmo Karhunen blev vd på Orbis för ungefär ett år sedan. Han har tidigare varit Europachef för Tektronix så han känner företaget och produkterna väl.

- Dessutom har Orbis använt en del av våra produkter i de testsystem som de bygger, så vi har haft kontakter med dem sedan länge, säger Neil Huddlestone.

Om man pratar med folk i branschen får man dock en liten annan bild om orsaken till kursändring. Enligt uppgift har Tektronix tappat marknadsandelar sedan företaget stängde det egna kontoret. Det gäller framförallt de dyrare instrumenten.

Tektronix produkter i lågpris- och mellansegmentet säljs sedan flera år tillbaka av ett antal distributörer, bland annat Elektronikbolaget, Elfa och Farnell.

- Där blir det ingen förändring, säger Neil Huddlestone.

Orbis svenska verksamhet startade 1998 i och med köpet av Vision Control som sysslade med avsyningssystem till verkstadsindustrin. Orbis riktade fokus mot telekomsektorn. Företaget jobbade också nära ihop med Rohde & Schwarz som har stort utbud av instrument för radiotest.

- För ungefär ett år sedan skedde en omstart för hela koncernen. Vi blev mer kundorienterade och utvecklingsverksamheten koncentrerades till Finland, säger Per Nordström som är chef för det svenska kontoret.

- Nu breddar vi utbudet ordentligt i och med att vi fått agenturen för Tektronix.

I Sverige har Orbis tagit över en del av personalen från Tektronix men företaget har också rekryterat Michael Carlsson från Anritsu och Thomas Westling som tidigare varit Sverigechef för Tektronix.

Orbis har ett ganska brett utbud. Förutom att sälja Tektronix test- och mätinstrument bygger och installerar företaget kompletta testsystem för i första hand telekomprodukter. Systemen innehåller både avsyning och elektrisk test. Företaget har också en kablagefabrik i Estland som bland annat gör rf- och mikrovågskablar.

- Sen har vi servicebiten som är viktig för kunderna. Där har vi en avdelning i Finland som arbetar med kalibrering och reparationer.

Per Nordström har som ambition att fördubblas omsättningen i Sverige på ett år.

- Det kan mycket väl bli så att vi får fler agenturer eller går samman med något annat företag, säger han.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)